Patriarhia Ortodoxa Ecumenica recunoscuta la nivel oficial ca… persoana juridica: Rum Patrikanesi, de Statul turc. Orfelinatul Buyucada a fost si el retrocedat prin “tapu”

Lacasuri Ortodoxe: din Istanbul
Patriarhia Ortodoxa Ecumenica a sarbatorit, in primul rand, sarbatoarea Sfantului Andrei, Apostolul Constantinopolului, (zilele trecute n.n.), dar a marcat, de asemenea, incheierea cu succes a unei batalii juridice cu statul turc, pe tema orfelinatului Büyükada. Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I, dupa ce s-a intalnit cu o delegatie din partea Vaticanului, condusa de nou-numitul Cardinal Kurt Koch – noul presedinte al Consiliului pentru Unitatea Crestinilor – si-a exprimat emotiile intr-un interviu pentru AsiaNews.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


Patriarhia Ecumenica titlu de proprietate Orfelinat Buyukada 2010 "Astazi este o zi mare pentru Marea noastra Biserica Mama. Orfelinatul din Princes Island (Büyükada) ne-a fost retrocedat. Ceea ce am mostenit de la stramosii nostri trebuia sa ne fie returnat. Nu puteam tolera nedreptatea care ni s-a facut. Mai intai am apelat la instantele judecatoresti ale Turciei. Din moment ce aici am pierdut toate cazurile pe care le pornisem, am apelat la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg, care ne-a dat dreptate", a spus Patriarhul.

Implicatiile care apar in urma returnarii catre Patriarhie, prin "tapu" (titlu de proprietate), sunt extrem de importante. "Guvernul turc nu a declarat recurs impotriva hotararii instantei, in schimb a dat startul procedurilor de retrocedare a orfelinatului", a spus Bartolomeu. "Vreau sa subliniez ca tapu-ul autoritatilor turce este emis pe numele Patriarhiei noastre, ca “Rum Patrikanesi”. Aceasta inseamna nu numai retrocedarea orfelinatului, ci, de asemenea, recunoasterea oficiala a Patriarhiei noastre ca persoana juridica. Este un pas pozitiv".

"Din aceasta lupta a noastra trebuie sa invatam ca niciodata nu trebuie sa renuntam la instrumentele spirituale si la increderea in Providenta Divina, care stie cand si cum sa depasim obstacolele umane si punctele lor slabe", a spus Patriarhul Ecumenic.

Ioannis Ktistakis, unul dintre avocatii care a reprezentat Fener (Patriarhia) in acest caz, a vorbit tot pentru AsiaNews despre proces, dupa ce Patriarhul Ecumenic primise deja “tapu”-ul.

"Am luptat pentru restabilirea drepturilor civile in Turcia. Lupta noastra a fost in primul rand pentru drepturi, si numai in al doilea rand pentru un titlu de proprietate. Era vorba despre re-instituirea unor drepturi in aceasta tara, ca si in orice alta tara, deoarece drepturile unei institutii vechi de secole, cum este Patriarhia Ecumenica, fusesera incalcate".

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 46/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.