Biserica grec-Ortodoxa din Ierusalim se confrunta cu critici din partea palestinienilor. Inaugurarea drumului israelian catre Manastirea Sf Gheorghe, langa Ierihon

Arhiep Aristarchos Manastirea Sf. Gheorghe din Wadi QeltBiserica grec-Ortodoxa din Ierusalim se confrunta cu critici din partea palestinienilor. Inaugurarea drumului israelian catre Manastirea Sf Gheorghe, langa Ierihon

Conform Agentiei Reuters, Biserica grec-Ortodoxa din Ierusalim se confrunta cu critici din partea palestinienilor, la adresa participarii sale la inaugurarea unui drum israelian, care faciliteaza accesul intr-o manastire veche din Cisiordania.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


Autoritatea Palestiniana s-a declarat "surprinsa" de decizia Bisericii de a participa la deschiderea drumului construit de Israel pentru usurarea accesului in Manastirea Sf. Gheorghe de langa Ierihon.

Arhiep Aristarchos Manastirea Sf. Gheorghe din Wadi Qelt Manastirea din secolul al cincilea se afla intr-o parte a Cisiordaniei, aflata sub controlul civil si de securitate complet al Israelului, care a ocupat teritoriul din 1967 – razboiul Orientului Mijlociu.

Autoritatea Palestiniana, care exercita limitat o auto-guvernare peste aproximativ 40% din teritoriu, a cerut Israelului permisiunea de a construi drumul de acces, dar nu i-a fost acordata, relateaza pentru aceeasi agentie Ghassan Khatib.

Drumul a fost deschis marti, 30 noiembrie 2010, in prezenta directorului general al Ministerului Turismului Israelian si a Arhiepiscopului Aristarchos, al Patriarhiei grec-Ortodoxe din Ierusalim.

Costul lucrarii a ajuns la 2 milioane sicli, aproximativ 500.000 dolari, potrivit unui comunicat al Ministerul Turismului.

Primul-ministru palestinian, Salam Fayyad, intr-o declaratie, "si-a exprimat nedumerirea cu privire la participarea unui reprezentant al Patriarhiei grec-Ortodoxe".

Khatib a spus: "Credem ca parti terte, cum ar fi Biserica grec-Ortodoxa nu ar trebui sa ia parte la astfel de activitati, deoarece acest lucru va lasa o impresie inselatoare fata de situatie".

"Israelul, in general, ne impiedica sa construim, sau distruge ceea ce am construit deja".

Un astfel de caz a fost si distrugerea unui drum palestinian construit saptamana trecuta in West Bank, a mai spus el. Acesta a fost construit fara permisiunea Israelului pe un teren care intra sub controlul sau deplin, conform cu acordurile interimare de pace.

Vorbind despre deschidere, Arhiepiscopul Aristarchos a declarat pentru Reuters ca drumul spre Manastirea Sf. Gheorghe a fost realizat in beneficiul atat al pelerinilor cat si al Tarii Sfinte. El a refuzat sa comenteze cu privire la criticile PA de miercuri.

Ministerul Israelian de Turism, intr-o declaratie, a spus ca "in ultimii trei ani, accesul a fost extrem de dificil din cauza eroziunii cauzate de apa din viituri si prejudiciilor cauzate de un cutremur redus".

Lucrarea a fost efectuata "ca raspuns la cererile comunitatilor crestine din intreaga lume, de a se imbunatatii accesul pelerinilor si turistilor la sit", a adaugat acesta.

Israelul numeste Cisiordania dupa numele biblic, "Iudeea si Samaria". Palestinienii vor ca teritoriul sa devina parte a statului independent, alaturi Israelului.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 46/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.