Vaticanul a acuzat oficial biserica chineza de gesturi “inacceptabile”

Lacasuri Ortodoxe: din Vatican
papa si filarmonica chineza Vaticanul a acuzat oficial biserica chineza de gesturi "inacceptabile"

Vaticanul a acuzat China astazi, vineri 17 decembrie 2010, de actiuni "inacceptabile" si "ostile" care provoaca "o pierdere serioasa de incredere", dupa o intalnire a Bisericii oficiale, pe care Vaticanul nu o recunoaste, si dupa hirotonirea unui episcop fara acordul Romei.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Alex-Daniel Rotariu


Cea de-a 8-a intalnire a reprezentantilor chinezi catolici, in perioada 7-9 decembrie 2010, si hirotonia unui episcop in Chengde (nord), au "deteriorat in mod unilateral dialogul si increderea care se stabilisera" cu guvernul chinez, potrivit unei declaratii.

Vaticanul si-a exprimat "regretul profund" fata de aceasta intalnire, "impusa multor episcopi, preoti, calugari si credinciosi", considerand ca modul in care au fost "chemati" si "conduita" demonstreaza "o atitudine represiva la adresa exercitarii libertatii de religie, despre care Vaticanul credea ca a disparut in trecut".

Acesta remarca un semn de "intoleranta intransigenta" si "condamna incalcarile grave ale drepturilor omului", impuse episcopilor si preotilor Bisericii neoficiale care au "fost obligati sa participe".

Constatand ca "nu poate recunoaste Adunarea Episcopilor din China ca pe o Conferinta Episcopala", Vaticanul considera "regretabil" ca un episcop "ilegitim" a fost numit presedinte. Pentru Vatican, este de asemenea "trist", ca un episcop recunoscut de Roma a preluat presedintia Asociatiei Catolice Patriotice (credincioasa bisericii oficiale).

Papa Benedict al XVI-lea a lansat un apel pe 1 decembrie 2010, catre Biserica din China, care "cunoaste o perioada deosebit de dificila", referindu-se la hirotonirea recenta a unui episcop "oficial" si la arestarile si hartuirile suferite de unii preoti.

La sfarsitul lunii noiembrie, Vaticanul a condamnat ferm numirea oficiala a episcopului, numind-o "o grava incalcare a libertatii religioase si de constiinta". Beijingul a raspuns acuzand Vaticanul de "restrictionarea libertatii" religiei si sustinand ca Biserica oficiala isi poate alege in mod independent episcopii.

Catolicii chinezi sunt estimati la 5.7 milioane, conform cifrelor oficiale, impartiti insa intre Biserica oficiala, a carui cler depinde de autoritatile politice si o biserica nerecunoscuta "subterana", care si-a castigat legitimitatea prin ascultarea fata de Papa.

Relatiile dintre China si Vatican, tari fara relatii diplomatice din 1951, s-au dezghetat putin la inceputul anului 2010, inregistrand intre lunile aprilie si iulie sase episcopi, numiti cu aprobarea comuna a Papei si a autoritatilor chineze.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 48/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.