Egipt: furie si apel la calm, la inmormantarea unui copt ucis de politie

Lacasuri Ortodoxe: din Cairo
Egipt: furie si apel la calm, la inmormantarea unui copt ucis de politie

Aproape 300 de persoane au participat miercuri, 12 ianuarie 2011, in Cairo, la funeraliile unui egiptean de confesiune copta, ucis de catre un politist (vezi Arhiva Lacasuri Ortodoxe). Ceremonia a fost una plina de furie combinata cu apel la calm.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman


Fathi Said Ebeid, in varsta de 71 de ani, a fost ucis de un politist, care a deschis focul asupra pasagerilor, intr-un tren, marti 11 ianuarie 2011, in Samalut, la 200 km sud de Cairo. Sotia sa, in varsta de 61 de ani si alte patru persoane de credinta copta au fost ranite.

Membrii familiei sale si prietenii s-au adunat la biserica Mario Hanna din Cairo, alaturi de multi ofiteri detasati special.

"Ce vreti mai mult de atat? Ne eliminati unul cate unul", spunea sora acestuia, Yvonne, plangand.

"Vor sa scape de copti", a adaugat ea, reflectand un sentiment tot mai mare de nesiguranta existent in randul crestinilor din Egipt, mai ales dupa atacul care a ucis 21 de persoane in afara unei biserici din Alexandria (nord), in noaptea de An Nou (Arhiva LO).

Episcopul Anba Moussa, delegat de catre Patriarhul copt-ortodox Shenouda al III-lea, a prezidat ceremonia, declarand ca "uciderile nasc martiri".

"Mesajul nostru este, rabdare in fata durerii", a adaugat el.

inmormantarea a avut loc in satul victimei, la sud de Cairo.

Autoritatile egiptene au asigurat, miercuri, ca atentantul nu ar fi avut niciun motiv confesional, insa un membru al clerului copt din Samalut, care s-a intalnit cu ranitii, a afirmat ca atacatorul i-a ales pe crestinii din trenul in care s-a urcat.

Coptii egipteni sunt in cea mai mare parte ortodocsi, cu o minoritate de catolici. Ei reprezinta intre 6 si 10% din totalul de 80 milioane de egipteni, in cea mai mare parte musulmani sunniti.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 50/2011

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.