Lacasuri Ortodoxe: din Ierusalim
Primul-ministru israelian, Benjamin Netanyahu, a trimis joi, 3 martie 2011, o scrisoare catre Papa Benedict al XVI-lea, in care il felicita pentru comentariile din cartea sa teologica, care absolva "poporul" evreu de responsabilitatea mortii lui Hristos.
"Va felicit pentru ca ati respins cu putere in noua voastra carte acuzatia falsa care a stat la baza urii fata de poporul evreu timp de secole", a scris Netanyahu.
"Am speranta fierbinte ca pozitia dumneavoastra clara si curajul dumneavoastra vor consolida relatiile dintre evreii si crestinii din intreaga lume si vor promova pacea si reconcilierea pentru generatiile viitoare", a declarat primul-ministru, care a raportat "aprecierea sa profunda" pentru persoana suveranului pontif.
in al doilea volum al lui, "Iisus din Nazaret", din care au fost publicate unele fragmente miercuri, 2 martie de catre Vatican, Papa Benedict al XVI-lea a reafirmat ca nu a "poporul" evreu in ansamblu a fost responsabil de moartea lui Hristos.
Rolul evreilor in uciderea lui Hristos este cauza tensiunilor cu crestinii, care i-au tratat pe evrei ca fiind "Deicizi", mai multe secole.
intr-o declaratie, Ambasada Israelului la Vatican spera ca "viziune pozitiva" a Papei "ii va inspira pe catolicii din intreaga lume".
"Cuvintele lui sunt in concordanta cu politica Bisericii, prin declaratia Nostra Aetate din 1965", a aratat ambasada, referindu-se la documentul adoptat de Conciliul Vatican II (1962-1965), care a pavat calea pentru dialog intre cele doua religii.
Intervievat de AFP, rabinul David Rosen, seful dialogului interreligios din cadrul Comitetului Evreiesc American (AJC – American Jewish Committee), a declarat ca aceasta carte a Papei este un document important, citit de milioane de catolici.
"Cea mai mare parte a fidelilor Bisericii Catolice nu are nicio idee despre ceea ce este scris in documentele Vaticanului, dar atunci cand vine un comentariu din partea Papei, suntem siguri ca milioane de oameni din intreaga lume vor avea acces la ea", a remarcat rabinul Rosen.
Relatiile dintre Israel si Vatican sunt complicate, cu dispute de lunga durata, inclusiv privind drepturile legale si patrimoniul congregatiilor catolice din Tara Sfanta, controversa despre Papa Pius al XII-lea, anexarea Ierusalimului si ocupatia israeliena din teritoriile palestiniene, locuite de o minoritate araba crestina.