Crestinii din Egipt: manifestatii impotriva violentelor inter-confesionale

Lacasuri Ortodoxe: din Cairo
Aproximativ 2.000 de crestini egipteni au demonstrat, luni, 7 martie 2011, la Cairo, pentru a treia zi consecutiv, impotriva violentelor interconfesionale, in urma carora doua persoane au murit, de curand, si o biserica a fost arsa, a declarat mass-media oficiala egipteana.

Stransi in fata sediului televiziunii de stat, coptii (crestini egipteni) au cerut reconstructia bisericii Al-Chahidaine, situata in Soul, in Guvernoratul Helwan, la sud de Cairo, in mare parte distrusa dupa incendierea de sambata, conform Agentiei oficiale de stiri MENA si televiziunii de stat.


Violentele au fost declansate de o relatie intre un crestin si o musulmanca.

O cearta a izbucnit intre familiile lor, care a culminat vineri, cu violente, in urma carora tatal crestinului, dar si al fetei au fost ucisi. Dupa funeraliile tatalui egiptean, sambata, un grup de musulmani a mers la biserica din sat si i-a dat foc.

Protestatarii mai cer, de asemenea, si eliberarea unui preot despre care sustin ca este pe nedrept condamnat la inchisoare.

Imediat dupa ce a fost investit luni, noul prim-ministru Essam Sharaf s-a deplasat pentru a discuta cu protestatarii, promitandu-le reconstructia Bisericii si eliberarea preotului.

Sharaf s-a angajat sa duca la indeplinire decizia maresalului Tantawi (seful Consiliului Suprem al fortelor armate), de a reconstrui biserica din satul Soul, inainte de Pasti si sa puna sub urmarire penala pe autorii ce au dus la distrugerea si arderea bisericii – a declarat primul-ministru pe pagina sa oficiala Facebook.

Potrivit Mena, protestatarii mai cereau, de asemenea, demisia Guvernatorului Helwan, Abu Hussain Qadri.

Acesta din urma a declarat televiziunii de stat ca este "gata sa asigure securitatea unor familii care au plecat din sat", dupa aceste violente.

Relatiile amoroase dintre musulmani si crestini sunt tabu in Egipt. Casatoria dintre un crestin si un musulman este ilegala, cu exceptia cazului in care crestinul se converteste la Islam.

Coptii reprezinta 6-10% din populatie. Ei pretind ca sunt victime ale discriminarii si hartuirii.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.