INTERVIU: Arhiepiscopul uniat ucrainean spune ca a fost ales “in ciuda varstei” pentru a promova unitatea

Sviatoslav SevciukLacasuri Ortodoxe: din Ucraina
Noul lider al Biserica greco-catolice Ucrainene, cel mai tanar episcop al acesteia, a declarat ca el considera ca ceilati episcopi l-au ales pentru a promova unitatea in Biserica si cu alti crestini.

in varsta de 40 de ani, Arhiepiscopul Sviatoslav ?evciuk de Kiev-Halici, care a vizitat Roma pentru a se intalni cu Papa Benedict al XVI-lea, a marturisit pentru CNS (Vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe) ca el crede ca a fost ales “in ciuda varstei sale”.


Episcopii ucraineni din intreaga lume, care s-au intalnit intr-un sinod la sfarsitul lunii martie 2011 pentru a alege noul arhiepiscop lider al Bisericii lor, au cautat o persoana care ar putea “uni Biserica din Ucraina si din afara Ucrainei”, care ar putea “promova unitatea crestinilor si ar putea stabili un tip nou de dialog cu guvernul ucrainean”, a declarat el pentru CNS, in ziua de 30 martie 2011, la Biroul Bisericii Ucrainene din Roma.

Arhiepiscopul Shevchuk a spus ca suferinta – inchisoarea, inclusiv martiriul – indurata de catolicii ucraineni in cadrul regimului sovietic din perioada 1946 – 1989 “a insemnat un sacrificiu pentru comuniunea cu Vaticanul” si cu Biserica Catolica.

in 1946, guvernul sovietic a dizolvat Biserica Ucraineana Catolica, unind-o cu forta cu Biserica Ortodoxa Rusa, sustine articolul. Dar, pentru mai mult de 40 de ani, catolicii ucraineni au continuat sa traiasca si sa se inchine in ascuns.

Arhiepiscopul ?evciuk a declarat ca exista tensiuni de generatii intre catolicii ucraineni si Biserica Ortodoxa, avand in vedere faptul ca acei catolici mai in varsta si-au riscat libertatea si chiar viata lor pentru a ramane catolici.

Dar, a spus el, oamenii par incantati de aceasta alegere, “si cred ca aceasta este lucrarea Sfantului Spirit, care este spiritul unitatii. De aceea am fost atat de curajos sa-mi deschid bratele catre ortodocsi, fara frica, asigurandu-i ca Biserica mea, pe care o reprezint, este o Biserica deschisa”.

in timp ce majoritatea ucrainenilor sunt ortodocsi, ei sunt totusi impartiti in trei Biserici: una in comuniune cu Biserica Ortodoxa Rusa, alta cu Patriarhul din Kiev si a treia cunoscuta sub numele de Biserica Ortodoxa Ucraineana Autocefala.

Toate cele trei comunitati ortodoxe si-au trimis episcopii la intronizarea Arhiepiscopului ?evciuk, sau la instalare, la Liturghia din 27 martie.

“Pentru crestinii rasariteni, Liturghia este expresia principala a doctrinei si a vietii bisericesti – se arata in acelasi articol, semnat de Cindy Wooden, iar la rostirea Crezului, i-am auzit cum fiecare dintre ei a zis:” Hristos intre noi”- salutul liturgic – si fiecare dintre ei au raspuns, “Da, este si va fi”, povesteste Arhiepiscopul.

Cu acest schimb de saluturi, intr-un astfel de cadru solemn, “poate ca incepem un nou moment in relatia noastra si sper ca aceasta noua deschidere in dialog sa creasca”, a spus el.

Arhiepiscopul ?evciuk, care s-a nascut in Ucraina, absolvent al Seminarului Catolic din Ucraina, a fost administrator apostolic al unei eparhii ucrainene din Argentina, la momentul alegerii sale.

Fiind atat de departe de casa si de sediul central al Bisericii sale, el a spus ca si-a pastrat legatura cu aceasta prin intermediul Internetului si al site-ului Bisericii.

Are un telefon Blackberry, dar nu are pagina de Facebook. Acesta a mai spus ca, in calitate de lider, intentioneaza sa continue dezvoltarea unei strategii media pentru Biserica sa, deoarece comunicarea este cheia promovarii unitatii.

Adresandu-se reporterilor imediat dupa o intalnire privata cu Papa, in 31 martie, Arhiepiscopul Shevchuk a declarat ca scopul acestei intalniri a fost sa-si exprime comuniunea cu Papa si sa-i multumeasca. “Confirmarea alegerii unui atat de tanar episcop este un semn de mare incredere”, a spus el.

Timp de decenii, sefii Bisericii Ucrainene Catolice si multi dintre credinciosii acesteia au apelat la Vatican pentru a-i conferi arhiepiscopului lor titlul de “patriarh” – un titlu care recunoaste titularului rolul de parinte al unei biserici auto-guvernate si un titlu care sa il plaseze pe picior de egalitate cu sefii Bisericii Ortodoxe.

Arhiepiscopul ?evciuk a declarat ca in timp ce titlul reprezinta recunoasterea importanta a maturitatii unei biserici rasaritene, cum este a sa, convingerea Papei de a-i acorda titlul nu este prima sa prioritate.

“Prioritatea numarul 1 pentru fiecare lider al unei Biserici este evanghelizarea, predicarea Evangheliei lui Iisus Hristos in lumea de astazi”, a spus el. “Desigur, biserica noastra este in crestere, este in curs de dezvoltare a structurilor sale… dar suntem constienti ca decizia legata de Patriarhie va apartine Papei si niciodata nu l-am presa. Respectam libertatea sa”.

Arhiepiscopul ?evciuk, de asemenea, a spus ca varsta lui nu este chiar atat de socanta atunci cand se ia in considerare faptul ca varsta medie a preotilor sai este de aproximativ 35 de ani.

“in traditia noastra, avem un cler casatorit, dar un cler casatorit nu este principalul motiv pentru care ne putem lauda cu preoti tineri”, a spus el.

Numarul mare de preoti, intre 30 de ani si 40 de ani, de astazi, este rezultatul cautarii tinerilor indreptata catre valori puternice, dupa ce comunismul a cazut, iar aceste valori se gasesc in Biserica, a spus Arhiepiscopul.

“Posibilitatea de a fi preot casatorit nu este cauza principala a cresterii sau scaderii vocatiei preotiei, deoarece aceasta vocatie vine de la Dumnezeu”, a mai spus el.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.