Seful Bisericii Armene, aflat in Kuweit, isi exprima public nedumerirea in ce priveste lipsa tolerantei inter-confesionale

liderul bisericii armene aram 1 in kuweit Aram I, liderul armean al Bisericii Ortodoxe (catolicos) cu sediul in Liban, si-a exprimat durerea fata de atacurile recurente indreptate impotriva crestinilor din Orientul Mijlociu. Catolicosul a facut referire la violentele recente la care crestinii minoritatii copte din Egipt si Irak au fost supusi. El a vorbit cu reporterii kuweitieni, in urma cu cateva zile, la Hotel Sheraton, pe marginea vizitei sale oficiale in aceasta tara.
Acesta s-a mai intalnit Sheikhul Amir Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah si cu primul-ministru Sheikhul Mohammad Nasser Al-Sabah, informeaza LONews – un serviciu al Agentiei de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

Aram I a vizitat tara la invitatia comunitatii sale existente in Kuweit. De asemenea, acesta a prezidat celebrarea celei de-a 50-a aniversari a Scolii Armene din Kuweit. "Timp de secole, crestinii si musulmanii au trait alaturi in aceasta parte a lumii", a declarat el presei. "Desigur, exista momente in care chestiunile devin sensibile. Este si aceasta o parte a existentei noastre umane si a diversitatii. Dar eu chiar nu inteleg de ce suntem nevoiti sa auzim astfel de stiri triste.

Atacurile reciproce nu reprezinta valoarea noastra, fie musulmani, fie crestini. Prin urmare, aceste doua religii monoteiste ar trebui sa aiba o pozitie clara si comuna impotriva violentei, reamintind aceasta oamenilor care perpetueaza violenta. Tot ceea ce fac ei este impotriva Coranului si a Sfintei Scripturi. Trebuie sa fim credinciosi invataturilor si valorilor Cartilor noastre sfinte", a spus el.

Acesta a mai continuat, atragand atentia ca oamenii de toate religiile ar trebui sa se concentreze pe problemele care ii unesc, respectand diferentele dintre ei.

"Concentrati-va pe ceea ce ne uneste cu adevarat si nu va concentrati pe lucrurile care ne despart", a spus el. "Desigur, nu putem spune ca suntem complet identici. Avem unele diferente. Dar trebuie sa aducem mesajul nostru de respect reciproc, de dragoste, pace, dreptate si intelegere, in ciuda diferentelor dintre noi", a mentionat el.

”Traim intr-o lume mica, lumea a fost chiar mai mica inainte de debutul tehnologiei. Suntem o lume globalizata acum. Trebuie sa traim impreuna. Religiile au responsabilitati – pentru a-si instrui oamenii cu exemplul lor propriu, acestia traind in armonie, alaturi, fiind mai umili, ajutandu-i pe ceilalti sa traiasca mai bine. Acesta ar trebui sa devina principiul nostru de baza pentru a coexista", a adaugat el – informeaza LONews – un serviciu al Agentiei de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

Aram I al Ciliciei, este episcopul sef al Bisericii Nationale a Armeniei, Biserica Apostolica Armeana. Aceasta este una dintre bisericile ortodoxe orientale care nu accepta deciziile Sinodului din Calcedon. Primul Catolicos armean a fost Sfantul Grigorie, Illuminatorul. Conform traditiei, Sfintii Apostoli Tadeu si Bartolomeu au adus crestinismul in Armenia, in secolul 1.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.