Ministrul de Interne: Biserica Ortodoxa Sarba nu exista din punct de vedere legal in Muntenegru

Biserica Ortodoxa Sarba ilegala in MuntenegruIncidente comise de catre autoritatile din Muntenegru, vizavi de Biserica Ortodoxa Sarba, au loc in mod regulat. Istoriile legate de proprietatea Bisericii, expulzarile unor preoti si calugari, sunt inca proaspete, dar cu toate acestea, un ministru din Muntenegru a facut ca situatia sa devina una cu mult mai dificila, afirmand ca Biserica Ortodoxa Sarba… nu exista din punct de vedere legal in aceasta tara, informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

Ulterior, intr-o declaratie publicata de Blit pe pagina sa principala, primita de la Ministerul de Interne din Muntenegru, se arata ca nu s-a scris prea corect, anterior, ca “Biserica Ortodoxa Sarba nu ar exista din punct de vedere legal”, ci “ca nu ar fi fost, de fapt, inregistrata in Registrul Comunitatilor Religioase”.

“Ministerul de Interne nu vrea sa creeze tensiuni, dar trebuie sa puna pe primul plan aplicarea legii. Obligatia inregistrarii este prevazuta in Legea Comunitatilor Religioase, asa ca Biserica Ortodoxa Sarba nu poate acuza pe nimeni ca i-ar fi fost expulzati preotii si calugarii, fara niciun motiv”, spune declaratia.

Mitropolia de Muntenegru si Litoral sustine insa ca autoritatile muntenegrene interpreteaza legea asa cum cum le convine.

“in Legea Comunitatilor Religioase, din 1977, care este in vigoare, nu exista nicio obligatie de inregistrare a comunitatilor religioase care existau la acea vreme, ci numai a acelora fondate mai tarziu. Acum, Ministrul de Interne incearca sa abuzeze de autoritatea oficiala si sa forteze Mitropolia sa se inregistreze la Politie, sub numele asa-zisei “Biserici Ortodoxe Muntenegrene”. “Aceasta nu se va intampla”, a spus Velibor Tomic, Coordonator juridic al Consiliului Mitropolitan.

Analistii religiosi sustin ca anuntul facut de Ministerul Muntenegrean este o alta provocare. Astfel, Zivita Tucit spune pentru “Blit” ca problema asteapta de mai mult timp sa fie rezolvata, prin adoptarea unor noi legi ale comunitatilor religioase.

“Fara legi privind comunitatile religioase, nu este corect sa fortam Mitropolia sa dea declaratii despre cine a fondat-o si care este statutul sau. in orice caz ar raspunde: Hristos si Noul Testament. Teoretic, toate comunitatile religioase trebuie sa se inregistreze, dar trebuie sa se faca o diferenta intre religiile traditionale din Muntenegru, cum ar fi Biserica Ortodoxa Sarba, Biserica Catolica si Comunitatile Islamice, si celelalte grupari, precum baptistii sau mormonii”, mai spune Tucit, informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.