publicat în: Arhivă

Mitropolitul Ilarion, contrar celorlalti participanti, nu vede ca s-ar fi realizat nimic nou la Comisia pentru dialog teologic intre ortodocsi si catolici, din Viena

Mitropolitul Ilarion, contrar celorlalti participanti, nu vede ca s-ar fi realizat nimic nou la Comisia pentru dialog teologic intre ortodocsi si catolici, din Viena

Comisia Internationala Mixta pentru Dialog Teologic intre Biserica Catolica si Biserica Ortodoxa, care s-a reunit la Viena saptamana trecuta, nu a reusit sa inregistreze niciun progres in dialogul sau asupra primatului papal, conform Mitropolitului Ilarion, responsabil al Bisericii Ortodoxe Ruse pe probleme ecumenice.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


Evaluarea Mitropolitul Ilarion isi face cunoscuta prezenta pe un ton departe de optimismul afisat de ceilalti participanti, in cadrul unei conferinte de presa din data de 24 septembrie 2010, in Viena.

"Contrar rapoartelor media", nu a fost inregistrata nicio „descoperire” in cadrul acestor discutii, a spus Mitropolitul Ilarion.

"intreaga intalnire a fost dedicata rolului episcopului Romei in primul mileniu".

Arhiepiscopul Kurt Koch, presedintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unitatii Crestinilor si co-presedinte al dialogului, declarase, la randul sau:

”Papa Benedict al XVI-lea a spus deja in prelegerea sa celebra din Graz, in 1976, ca nu ne putem astepta la mai mult de la ortodocsi, decat la ceea ce au practicat in primul mileniu. Deci, discutia de baza se refera la modul in care aceste biserici au trait in primul mileniu si despre cum putem gasi o noua cale comuna astazi. Aceasta discutie are nevoie de deschidere si este nevoie de rabdare. ?tiu ca unii oameni pot fi nerabdatori, dar rabdarea este o expresie a dragostei.”.

Mitropolitul Ilarion si-a exprimat, in plus, nemultumirea ca Documentul Comitetului nu "poarta nicio specificatie clara ca jurisdictia Episcopului Romei din primul mileniu nu s-a extind spre Est".

"Chiar daca liderii Bisericii Rasaritene ar fi apelat la Papa ca la un arbitru in disputele teologice ale primului mileniu", a spus Mitropolitul Ilarion, "acest fapt nu poate in nici un fel sugera ca Episcopul Romei a fost perceput in Rasarit ca detinator al autoritatii supreme asupra Bisericii universale".

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 37/2010