Concluzii ale discutiilor dintre ortodocsi si catolici – Viena 2010

Lacasuri Ortodoxe: din Viena
Teologii romano-catolici si ortodocsi au raportat progrese promitatoare, vineri, 24 septembrie 2010, in discutiile referitoare la depasirea Marii Schisme din 1054 si la aducerea laolalta a celor doua denominatiuni mari ale crestinismului, inapoi, la deplina comuniune.

©Traducere si redactare, pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


in urma reuniunii expertilor din Viena, organizata saptamana trecuta, sefii delegatiilor au subliniat, conform unui raport Reuters, citat de Directions to Orthodoxy, ca unitatea este inca departe, dar raportul optimist al partilor implicate in discutie reflecta o cooperare in crestere intre Roma si Biserica Ortodoxa concentrata in mod traditional in Rusia, Grecia, Europa de Est si Orientul Mijlociu.

"Nu sunt nori de neincredere intre cele doua biserici", a declarat Mitropolitul ortodox Ioan Zizioulas de Pergam, cu ocazia unei conferinte de presa. "Daca vom continua asa, Dumnezeu va gasi o modalitate de a depasi toate dificultatile care dureaza".

Arhiepiscopul Kurt Koch, oficial de frunte al Vaticanului pe problema unitatii crestinilor, a declarat ca dialogul comun trebuie sa continue "intens", astfel incat sa vedem alaturi cele doua biserici surori.

”Discutia de baza a fost pe tema modului in care aceste biserici au trait in primul mileniu si despre cum putem gasi o noua cale comuna astazi", a explicat Koch, citat de Reuters.

Koch a garantat ca Papa Benedict a demonstrat recent disponibilitatea acceptarii diversitatii in biserica, prin invitarea anglicanilor nemultumiti, sa devina catolici, in acelasi timp pastrand o parte din traditiile lor.

Mitropolitul John Zizioulas a spus ca o etapa urmatoare pe lunga cale a unitatii va fi un sinod pan-ortodox care sa lucreze pe tema relatiilor dintre bisericile nationale si Patriarhia Ecumenica cu sediul la Istanbul, care are un lider spiritual, dar nicio autoritate pracatica asupra celorlalti.

"Speram ca, in curand, vom putea sa convocam un astfel de consiliu", a spus Zizioulas. El a mai adaugat ca o noua Comisie mixta teologica ar putea sa se intruneasca, probabil, in 2012, pentru a discuta aspecte teologice ale unei unitati mai stranse.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 37/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.