Raport al intalnirii anuale a liderilor religiilor monoteiste din Europa cu reprezentantii institutiilor europene

La invitatia Comisiei europene si cu binecuvantarea Prefericitului Parinte Patriarh Daniel, inaltpreasfintitul Mitropolit Iosif al Europei Occidentale si Meridionale, a participat, in calitate de Vicepresedinte al Reprezentantei Bisericii Ortodoxe Romane pe langa Institutiile Uniunii Europene, la intalnirea anuala a liderilor religiilor monoteiste din Europa cu inalti reprezentanti ai Institutiilor europene.

©redactare Teo-CHristian pentru Lacasuri Ortodoxe®


Reuniunea, care a avut loc pe 19 iulie 2010, la sediul Comisiei europene de la Bruxelles, a fost prezidata de Dl. José Manuel Barroso, Presedintele Comisiei europene, si coprezidata de Dl. Jerzy Budzek, Presedintele Parlamentului european, si de Dl. Herman Van Rompuy, Presedintele Consiliului European. Este vorba despre a sasea intalnire de acest gen initiata de presedintele Barroso si prima dupa intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona, care prin Art. 17, 3 institutionalizeaza dialogul dintre Institutiile europene si Bisericile din Europa.

La discutii au mai participat, din partea Parlamentului european, Dl. Laszlo Tokes, Vicepresedinte, Reprezentantul Parlamentului european pentru dialogul cu Bisericile, iar din partea Comisiei europene: Dna. Viviane Reding, Vicepresedinte si comisar pentru justitie, drepturi fundamentale si cetatenie, Dl. Antonio Tajani, Vicepresedinte si comisar pentru industrie si antreprenoriat, Dl. Maros Sefcovic, Vicepresedinte si comisar pentru relatii interinstitutionale si administratie, Dna. Maria Damanaki, comisar pentru afaceri maritime si pescuit, Dl. Laszo Andor, comisar pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, Dl. Jean-Claude Thebault, director al BEPA, precum si consilieri din cadrul BEPA.

Din partea Bisericii Ortodoxe, au fost prezenti: Preafericitul Ieronim, Arhiepiscopul Atenei si al intregii Grecii, IPS Mitropolit Simeon, din partea Bisericii Ortodoxe Bulgare, IPS Mitropolit Iosif, din partea Bisericii Ortodoxe Romane si PS Episcop Porfirie, din partea Bisericii Ciprului, iar IPS Mitropolit Emanuel (Patriarhia Ecumenica de Constantinopol) a participat in calitate de Presedinte al Conferintei Bisericilor Europene (KEK).

Tema intalnirii de anul acesta a fost: Combaterea saraciei si a excluziunii sociale: un imperativ pentru guvernarea europeana. Participantii au reflectat impreuna la cauzele si consecintele excluziunii sociale, propunand in acelasi timp masuri eficace de combatere a saraciei si de integrare a celor mai vulnerabili in societate.

Printre altele, a fost evidentiat si faptul ca nu poate exista si functiona o economie sociala fara recunoasterea demnitatii saracului sau a celui exclus din punct de vedere social. De aceea, o abordare prea tehnicizata sau prea administrativa a problemei saraciei poate risca sa considere pe saraci ca fiind doar niste obiecte ce trebuie asistate, punand intre paranteze demnitatea persoanei umane. Presedintele Barroso a subliniat chiar faptul ca economia europeana, pentru a se cladi pe baze sanatoase, fidela mandatului parintilor fondatori ai Europei si pentru a deveni exemplu si pentru alte economii de pe glob trebuie sa puna omul in centrul sau.

Cetatenii Europei resimt astazi cu putere impactul social al crizei economice si financiare mondiale. Conform ultimilor statistici, mai bine de 80 de milioane de cetateni europeni sunt expusi riscului saraciei. De aceea, unul din obiectivele strategiei Europa 2020 este reducerea cu 25% pana in 2020 a numarului de cetateni europeni expusi saraciei si excluziunii sociale. in acest scop, asa cum se precizeaza si in comunicatul de presa de dupa reuniune, Comisia europeana isi propune un set de masuri precum: crearea a mai multor locuri de munca de o mai buna calitate, investirea mai mare in educatie, invatarea de-a lungul intregii vieti si recalificarea somerilor, garantarea unui acces egal si echitabil la educatie, la protectia sociala si ingrijire medicala.

Contributia deosebita a Bisericilor in lupta contra saraciei si a excluziunii sociale a fost salutata cu aceasta ocazie de toti cei trei presedinti ai principalelor institutii europene, Bisericile si comunitatile religioase din Europa fiind recunoscute in general ca parteneri viabili si responsabili ai autoritatilor politice europene in aceasta chestiune. Avand o experienta indelungata in combaterea fenomenului saraciei si al excluziunii sociale, Bisericile cunosc, de fapt, foarte bine nevoile cu care se confrunta populatia si au dezvoltat cu succes metode si organisme de lupta impotriva acestui fenomen.

in acest sens, reprezentantul Bisericii Ortodoxe Romane la intalnire, IPS Mitropolit Iosif, a accentuat preocuparea constanta a Bisericii pentru cei in nevoi, subliniind in general vocatia si responsabilitatea omului fata de cel sarac si marginalizat. in acelasi timp, redescoperirea umanitatii omului postuleaza depasirea unei mentalitati materialiste, centrata doar pe castig, si accentuarea aspectului spiritual al nevoilor omului.

Pentru rezultate concrete in lupta impotriva fenomenului saraciei si al excluziunii sociale trebuie cautate solutii pentru responsabilizarea tuturor celor implicati in procesul european, participantii la intalnirea de la Bruxelles exprimandu-si clar dorinta de continuare a dialogului si de institutionalizare a cooperarii intre factorii care pot contribui la rezolvarea, pe cat posibil, a acestei probleme grave care afecteaza astazi Europa unita.

Mitropolia Europei Occidentale si Meridionale

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 29/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.