Un geamgiu crestin, rapit si ucis in nordul Irakului

Lacasuri Ortodoxe: din Mosul – Irak/AFP
Un geamgiu crestin, rapit si ucis in nordul Irakului

Un geamgiu crestin a fost rapit si ucis in nordul Irakului, in ciuda achitarii unei rascumparari de 15.000 de dolari pdin partea familiei, a declarat politia vineri, 27 august 2010.

©Traducere si redactare Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman


Corpul neinsufletit, in stare de descompunere, al lui Louaï Barham Al-Malik, un geamgiu asirian in varsta de 35 de ani, a fost gasit pe un teren viran din Nimrud, la 330 km nord de Bagdad, a declarat locotenent-colonelul de politie Al-Mohammad Omar Joubouri.

Acesta se mutase recent in Hamdaniya, un sat predominant crestin, in urma amenintarilor si crimelor indreptate impotriva acestei comunitati in Mosul, capitala provinciei Ninive.

"Cu o saptamana in urma, el a fost rapit de barbati necunoscuti, care i-au cerut sa vina la domiciliu pentru a lua masuri in vederea instalarii unor ferestre. Familia acestuia a negociat un pret de rascumparare cu rapitorii si le-a platit 15.000 dolari, dar Louaï nu s-a intors. El a fost impuscat cu mai multe gloante, in cap", a spus ofiterul de politie.

intr-un raport din noiembrie, organizatia de aparare a drepturilor omului HRW sustinea ca minoritatile, in special crestinii, din nordul Irakului, au fost victime colaterale ale conflictului dintre arabi si kurzi pe teritoriile in litigiu si, de asemenea, ale extremistilor sunniti.

in perioada 14 – 23 februarie 2010, opt crestini au fost ucisi in Mosul si imprejurimi.

La sapte ani dupa invazia din Irak condusa de americani, au mai ramas doar 550.000 de crestini, in special caldeeni catolici, dintre cei 800.000 care traiau in aceasta tara.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 33/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.