Friday 25 june 2010

27-29 iunie: Programul primei vizite oficiale a secretarului general al Consiliului Mondial al Bisericilor in… Patriarhia Moscovei

27-29 iunie: Programul primei vizite oficiale a secretarului general al Consiliului Mondial al Bisericilor in… Patriarhia Moscovei

Secretarul general al Consiliul Mondial al Bisericilor, Rev Dr. Olav Fykse Tveit, va efectua o vizita oficiala la Patriarhul Kirill al Moscovei si al intregii Rusii, seful Bisericii Ortodoxe Ruse, in perioada 27-29 iunie 2010.

in prima sa calatorie la Moscova, in calitate de secretar general al CMB, dr. Tveit se va intalni cu Patriarhul Kirill in ziua de luni, 28 iunie 2010. Ei vor purta discutii despre rolul CMB, ca raspuns la chemarea lui Hristos sa fim una, cu accent pe rolul Bisericii Ortodoxe Ruse in cadrul CMB.

©Traducere si redactare Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin (cell extract)


Evolutiile recente din Biserica si perpectiva ecumenica vor fi, de asemenea, pe ordinea de zi, in special cu referire la “marturia crestina comuna a Bisericilor si la dialogul interreligios”, pe langa alte probleme.

"Astept cu nerabdare aceasta intalnire importanta cu Sfintia Sa si cu Biserica Ortodoxa Rusa, dar si cu societatea rusa, pentru a afla mai multe despre misiunea si viziunea Bisericii Ortodoxe Ruse, in special in ceea ce priveste contributia ei la miscarea ecumenica, dar si ca membru al CMB", a declarat Tveit inaintea vizitei.

Programul vizitei include, printre alte activitati, participarea la Sf. Liturghie in Catedrala Adormirii Maicii Domnului de la Kremlin-Moscova, intalnirea cu presedintele Departamentului pentru Caritate Bisericeasca si Servicii Sociale, Arkadi Shatov, o vizita la ?coala Sfantul Dimitrie a Surorilor de Caritate, si intalniri cu oficialii guvernului rus.

Patriarhul Kirill a fost profund implicat in miscarea ecumenica, inca din tineretea sa. Ca delegat de 22 de ani, a participat la cea de-a patra Adunare CMB din Uppsala, Suedia, in 1968. Din 1971 pana in 1974 acesta a fost reprezentant al Patriarhiei Moscovei la CMB. intre 1975 si 1998 a fost membru al comisiilor centrale si executive ale CMB. Ca presedinte al Departamentului Bisericii Ortodoxe Ruse pentru Relatii Externe intre 1989 si anul inscaunarii sale ca patriarh, din februarie 2009, Kirill a jucat un rol cheie in dezvoltarea unei variate game de initiative ecumenice.

Tveit va fi insotit de secretarul general adjunct al CMB, Georges Lemopoulos, precum si de membrii personalului CMB, Rev Dr. Dagmar Heller (invatamant teologic ecumenic), Rev Sabine Udodesku (spiritualitate si cult) si Parintele Dr. Daniel Buda (biserica si relatiile ecumenice).

Dupa intalnirea dintre cei doi lideri, Biserica Ortodoxa Rusa va fi gazda reuniunii anuale a Comitetului permanent de consens si colaborare, care are responsabilitatea continuarii dinamicitatii Comisiei Speciale de Participare Ortodoxa in CMB.

Biserica Ortodoxa Rusa s-a alaturat CMB in anul 1961, si a si devenit de altfel cel mai mare membru bisericesc. Cinci dintre reprezentantii sai, in prezent, fac parte din consiliul de 150 de membri al Comitetului Central.
Acum, informatia poate fi citita doar pe Lacasuri Ortodoxe!

©Traducere si redactare Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin

Articol publicat in saptamanalul scris MONITOR Lacasuri Ortodoxe nr. 23/2010

Lăcaşuri Ortodoxe (spre pagina principală)

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile