VIDEO: Mitropolitul Ilarion vede “posibila” intalnirea intre Benedict al XVI-lea si Patriarhul Rusiei, Chiril

Lacasuri Ortodoxe: din Vatican
Un inalt oficial ortodox vede "posibila" intalnirea intre Benedict al XVI-lea si Patriarhul Rusiei, Chiril

Un inalt oficial ortodox a declarat miercuri, 19 mai 2010, ca este "posibila" o intalnire intre Papa Benedict al XVI-lea si Patriarhul Kirill al Moscovei, insemnand un prim pas intre liderii celor doua biserici.


"Eu consider ca o intalnire intre cele doua personalitati este posibila acum", a spus Mitropolitul Ilarion, seful diplomatiei Bisericii Ortodoxe Ruse, in timpul unei conferinte de presa ocazionate de deschiderea, la Vatican, a doua zile dedicate "Culturii ruse si spiritualitatii", o noua initiativa.

Pentru acesta, o astfel de intalnire ar fi "un eveniment istoric, nu doar pentru ca liderul Bisericii Catolice si Patriarhul Moscovei se vor intalni pentru prima data, ci pentru ca aceasta reuniune va fi un semn al dorintei de a merge inainte in cadrul relatiei”, citeaza France Presse.

Mitropolitul si-a "exprimat speranta ca se poate ajunge la o intalnire, intrucat nu este vorba de orice Papa si orice Patriarh al Moscovei, ci de Benedict al XVI-lea si Kirill”.

in noiembrie (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), Ilarion precizaze de altfel ca cele doua biserici au discutii la nivel inalt, pregatind o astfel de intalnire.

Relatiile dintre Vatican si Biserica Ortodoxa Rusa au fost tensionate ani de zile, iar fostul Patriarh rus, Alexei al II-lea, i-a acuzat in mod regulat pe catolici de prozelitism, in Rusia.

Desi pare sa se remarce o oarecare relaxare, apreciaza France Presse, intre cele doua Biserici, totusi situatia intre cele doua credinte ramane deosebit de complexa, mai ales in vestul Ucrainei.

Cardinalul Walter Kasper, presedintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unitatii Crestinilor, a prezentat in aceste zile o "noua" faza in relatiile dintre Roma si Moscova.

"Astazi vom adauga dialogului cultural, dialogul teologic, dialogul spiritual si dialogul vietii pe care il intretinem dupa Conciliul Vatican II", a mai spus el.

Evenimentul a culminat, in ziua de joi, cu un concert oferit de catre patriarhul Kirill, lui Benedict al XVI-lea, marcand astfel cea de a cincea aniversare a alegerii sale.

©Traducere si redactare Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin

publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 19/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.