Alte relatari din cadrul vizitei Patriarhului Bartolomeu I la Moscova

Lacasuri Ortodoxe: din Moscova
Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, aflat in vizita la Moscova, a descris in cadrul unei sedinte – atat el cat si patriarhul rus – ca aceasta vizita este una "transcendenta".

in data de 25 mai 2010, Bartolomeu I si Kirill s-au intalnit cu presedintele Dimitri Medvedev la Kremlin, pentru a discuta mai multe probleme in ceea ce priveste relatiile dintre Biserica si Stat.


Duminica trecuta, patriarhii au slujit impreuna, de Rusalii, in Catedrala Adormirii Maicii Domnului, care se afla in Manastirea Sfantul Serghie.

Dupa slujba, Patriarhul Moscovei s-a intors cu caldura catre Bartolomeu I, aratandu-se "foarte fericit ca il vede" in Moscova, raporta L’Osservatore Romano.

"Nu este doar o vizita de curtoazie; remarcam ca nu este doar atat. Toate aceste protocoale stau alaturi de rugaciunea in comun in fata Tronului lui Dumnezeu, de iubirea noastra reciproca si dorinta sincera", a adaugat Kirill.

"in fata responsabilitatii enorme ce ne revine, trebuie sa mergem inainte, ca o familie, sa dam dovada de adevarata pace", a continuat patriarhul rus. "Sa cooperam si sa interactionam mai mult, si mai puternica sa fie vocea noastra. Iar dorinta lui Dumnezeu este sa nu ne indepartam de ceea ce inseamna cel mai important lucru pentru Ortodoxie, unitatea sfanta".

La randul sau, Bartolomeu I si-a exprimat emotia reintoarcerii dupa 17 ani in Rusia, de la vizita sa anterioara. Patriarhul ecumenic si-a exprimat de asemenea speranta ca aceasta vizita "va contribui la consolidarea relatiilor fratesti pentru binele intregii Ortodoxii".

Ambii patriarhi, insotiti de delegatii lor, au mers impreuna in Biserica Sf. Vasile cel Binecuvantat, pentru a deschide, in prezenta primarului Iuri Lujkov, “Zilele Literaturii si Culturii Slave”.

Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului are programata vizita in Rusia pana pe 31 mai 2010. in plus fata de Moscova, el intentioneaza sa mearga si la Sankt Petersburg, unde va co-sluji din nou Sfanta Liturghie, alaturi de Patriarhul Kirill, in Catedrala Sf. Isaac.

Aceasta vizita, care corespunde celei a Patriarhului Kirill, din 2009, la Istanbul, marcheaza o noua etapa in relatiile dintre cele doua patriarhii, care, in ultimele decenii au inregistrat tensiuni si dificultati.

instrainarea intre cele doua a avut la baza inca diferendele privind competentele in ce priveste teritorii cum ar fi Ucraina si Estonia, desprinse din fosta Uniune Sovietica, dupa caderea comunismului in 1989.

Protopopul Nicolae Balasov, un purtator de cuvant al Bisericii Ortodoxe Ruse, a declarat in aceasta privinta ca "multe lucruri s-au schimbat de atunci".

De fapt, anul trecut, Patriarhul Bartolomeu re-lansa ideea convocarii unui sinod pan-ortodox, o idee pe care o promovase Constantinopolul inca din 1901, care de altfel s-a si revigorat in ultimele luni.

©Traducere si redactare Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman

publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 19/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.