Caracterul „ecumenic” al Patriarhiei Constantinopolului a fost aprobat si recunoscut intr-o sedinta a Comitetului pentru afaceri juridice si drepturile omului a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), informeaza Sectorul Relatii bisericesti si interreligioase al Patriarhiei Romane.
A fost recunoscut juridic ecumenismul Patriarhiei de la Constantinopol, "Patriarhia Ortodoxa Greaca” numindu-se: "Patriarhia Ortodoxa Ecumenica”
Rezolutia a fost aprobata de catre o majoritate semnificativa de 102 voturi pentru, 18 impotriva si 4 abtineri. Raportul a fost propus de europarlamentarul francez Michel Hunault, deputat din partea democratilor europeni. Adunarea Parlamentara invita Grecia si Turcia sa trateze toti cetatenii fara discriminare si fara a fi influentati de modul in care tara vecina trateaza propriii lor cetateni.
Ei fac apel la ambele tari sa ia masuri pentru minoritatile religioase in domeniul educatiei si proprietatii, si sa actioneze astfel incat majoritatea sa nu considere minoritarii ca fiind straini in tara lor, , mai informeaza Sectorul Relatii bisericesti si interreligioase al Patriarhiei Romane, citat de Centrul de Presa al Patriarhiei Romane .
A fost recunoscut juridic ecumenismul Patriarhiei de la Constantinopol, "Patriarhia Ortodoxa Greaca” numindu-se: "Patriarhia Ortodoxa Ecumenica”
Cu amendamentele adoptate, la initiativa parlamentarilor bulgari, a fost recunoscuta calitatea juridica a Patriarhiei de Constantinopol, iar cuvintele ‘Patriarhia Ortodoxa Greaca”, au fost inlocuite cu termenul de "Patriarhia Ortodoxa Ecumenica”.
De asemenea, s-a propus incadrarea "comunitatii ortodoxe bulgare” din Istanbul in Patriarhia Ecumenica, respingandu-se, astfel, termenul de ‘Exarhat ortodox bulgar”.
in ceea ce priveste problema redeschiderii seminarului din Halki, deputatii cer din nou acest lucru, precum si recunoasterea acestuia ca fiind o filiala a scolii teologice din Galata Sarai.
A fost respins insa amendamentul in care se solicita ca seminarul sa fie redenumit din ‘?coala ortodoxa greceasca din Halki’ in ‘Institutul Superior Teologic apartinand Patriarhiei Ecumenice”. De asemenea, deputatii fac apel sa fie rezolvata problema retrocedarii bunurilor apartinand institutiilor religioase, care au fost confiscate in 1974.
Guvernele celor doua tari sunt chemate sa informeze Consiliul European privind progresele facute in decursul unui an, pe baza acestor rezolutii.