publicat în: Arhivă

Seminarul din Halki va fi redeschis, dar nu i s-a acceptat si numele de “Institut Superior Teologic al Patriarhiei Ecumenice”

In sedinta Comitetului pentru afaceri juridice si drepturile omului a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), s-a dezbatut si problema redeschiderii seminarului din Halki, deputatii cerand din nou acest lucru, precum si recunoasterea acestui seminar ca fiind o filiala a scolii teologice din Galata Sarai.


Seminarul din Halki va fi redeschis, dar nu i s-a acceptat si numele de "Institut Superior Teologic al Patriarhiei Ecumenice"

A fost respins insa amendamentul in care se solicita ca seminarul sa fie redenumit din ‘?coala ortodoxa greceasca din Halki’ in ‘Institutul Superior Teologic apartinand Patriarhiei Ecumenice”.

De asemenea, deputatii fac apel sa fie rezolvata problema retrocedarii bunurilor apartinand institutiilor religioase, care au fost confiscate in 1974.

Seminarul din Halki va fi redeschis, dar nu i s-a acceptat si numele de "Institut Superior Teologic al Patriarhiei Ecumenice"

Rezolutia a fost aprobata de catre o majoritate semnificativa de 102 voturi pentru, 18 impotriva si 4 abtineri. Raportul a fost propus de europarlamentarul francez Michel Hunault, deputat din partea democratilor europeni. Adunarea Parlamentara invita Grecia si Turcia sa trateze toti cetatenii fara discriminare si fara a fi influentati de modul in care tara vecina trateaza propriii lor cetateni.

Guvernele celor doua tari implicate, sunt chemate sa informeze Consiliul European privind progresele facute in decursul unui an, pe baza acestor rezolutii, informeaza Sectorul Relatii bisericesti si inter-religioase al Patriarhiei Romane, citat de Centrul de Presa al Patriarhiei Romane.