O noua incendiere a unei sinagogi din Creta

Lacasuri Ortodoxe: din Atena
O noua incendiere a unei sinagogi din Creta

Un incendiu criminal a provocat sambata, 16 ianuarie 2010, pagube materiale importante unei sinagogi din Hania, aflata pe insula Creta, Grecia (sud), la zece zile dupa un incident similar – au afirmat astazi, duminica 17 ianuarie 2010, surse din politie.


Incendiul a fost declansat sambata, dimineata devreme, iar pagubele cauzate se ridica la 30.000 de euro, potrivit estimarilor pompierilor, citate de agentia de presa Ana.

Potrivit politiei locale, persoane neidentificate au reusit sa intre in curtea sinagogii printr-o cladire vecina, pentru a pune foc in incinta acesteia, distrugand astfel o parte din evidentele sale si din echipamente (computere, CD-uri, carti…).

Pe data de 5 ianuarie 2010, un alt incendiu similar a provocat alte daune materiale insemnate.

in total, 2500 de carti rare au fost distruse in cele doua incendii, directorul sinagogii, Hanaan Nikos Stavroulakis, cerand autoritatilor sa actioneze impotriva unor astfel de acte "anti-semite si rasiste".

Monitorul grec de la Helsinki (Epse), a condamnat intr-o declaratie "acest atac antisemit, cel mai rau din ultimii ani" si "tacerea si complicitatea guvernului grec si a partidelor”, care nu au facut nimic pentru a preveni acest incident.

Actele de vandalism vizeaza sporadic cimitirele evreiesti si cladirile din Grecia, comunitate care numara doar cateva mii de persoane, dupa uciderea a mai mult de 80% dintre evreii de aici, de catre nazisti.