Vizita Papei Benedict al XVI-lea la Sinagoga din Roma a fost confirmata pentru data de 17 ianuarie 2010

Lacasuri Ortodoxe: din Vatican
Vizita Papei Benedict al XVI-lea la Sinagoga din Roma a fost confirmata pentru data de 17 ianuarie 2010

Comunitatea evreiasca din Roma a confirmat luni, 4 ianuarie 2010, vizita planificata, a Papei Benedict al XVI-lea la Sinagoga din Roma, pentru dupa-amiaza de duminica, 17 ianuarie 2010, care parea compromisa dupa decizia controversata a Papei de a continua procesul de beatificare a Papei Pius al XII-lea.


"in dupa-amiaza zilei de 17 ianuarie, Papa Benedict al XVI-lea va vizita comunitatea evreiasca din Roma(…) intalnirea avand loc in sprijinul aprofundarii si dezvoltarii dialogului dintre evrei si catolici", a sustinut comunitatea evreiasca intr-o declaratie.

Aceasta zi coincide in acest an cu sarbatoarea evreiasca “Moed di Piombo”, care comemoreaza un atac anti-semit indreptat impotriva ghetoului din Roma, in anul 1793, cand o furtuna violenta avea sa opreasca incercarea de incendiere a acestuia: data este de atunci considerata un simbol al vointei de supravietuire a evreilor in fata antisemitismului si persecutiei.

Reamintim ca Papa Benedict al XVI-lea a semnat la 19 decembrie 2009 un decret de recunoastere a virtutilor "eroice" ale Papei Pius al XII-lea proclamandu-l "venerabil", un ultim pas inaintea beatificarii, sporind protestele anumitor comunitati si personalitati evreiesti din intreaga lume.

Papa Pius al XII-lea, care a fost seful Bisericii Catolice in perioada 1939 – 1958, dupa ce a fost nuntiu in Bavaria, in 1914 si in Berlin in 1920, a fost criticat pentru ca nu a facut nicio declaratie publica in apararea evreilor, in timpul celui de-al doilea razboi mondial.

Vaticanul a sustinut intotdeauna ca Papa Pius al XII-lea a salvat evreii din Europa, inclusiv pe cei din Roma, ascunzandu-i in interiorul institutiilor religioase, si ca a tacut tocmai pentru a ii proteja.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.