“Asemenea atitudini amintesc de tristele perioade de purificare religioasa din trecut!” – Episcopia Oradiei despre pretentiile greco-catolicilor

Consiliul Eparhial al Episcopiei Ortodoxe Romane a Oradiei s-a intrunit in sedinta de lucru, ieri, 22 octombrie 2009, in sala de sedinte a Centrului Eparhial, sub presedintia Preasfintitului Parinte Episcop Sofronie al Oradiei, in prezenta tuturor membrilor Permanentei Consiliului Eparhial, a Protopopilor din Eparhie si a reprezentantilor oficiului juridic al Eparhiei. Conform unui comunicat remis de Consiliul Eparhial al Episcopiei Ortodoxe Romane a Oradiei, s-a discutat despre importanta bisericeasca si culturala a orasului Beius, pentru afirmarea identitatii religioase si nationale romanesti – in acest municipiu a functionat Centrul Eparhial in perioada ocupatiei hortisto-fasciste –, si despre situatia Parohiei Ortodoxe Centrale „Sfantul Mare Mucenic Dimitrie” din Beius, a carei biserica parohiala este revendicata de greco-catolicii.


in privinta Parohiei Ortodoxe Centrale „Sfantul Mare Mucenic Dimitrie” din Beius, s-a hotarat ca sa fie continuate demersurile de dialog in vederea rezolvarii situatiei in cauza. in acest sens, Consiliul Eparhial al Episcopiei Ortodoxe Romane a Oradiei reafirma necesitatea realismului pastoral, in conditiile in care, in anul 2009, la inceputul celui de-al treilea mileniu crestin, situatia pastorala este total diferita fata de cea din urma cu cateva zeci de ani.

Aceasta reiese din actuala configuratie demografica a municipiului Beius, substantial diferita de cea din urma cu un secol, datorita dezvoltarilor istorice. Astfel, Parohia Ortodoxa Centrala din Beius ii cuprinde in special pe credinciosii aflati in imobilele din centrul orasului, in majoritatea lor blocuri de locuinte construite in anii ’70 si ’80 ai secolului trecut, si unde componenta etnica si confesionala a locatarilor este, in majoritate, dominanta, ortodoxa romaneasca. Biserica Ortodoxa este, asadar, majoritara si dominanta, atat in municipiul Beius, cat si in intreaga zona. Mai mult, biserica „Sfantul Mare Mucenic Dimitrie” a Parohiei Ortodoxe Centrale din Beius a fost aparata de preotii si credinciosii ortodocsi inainte de 1989, cand era in pericol sa fie demolata. Totodata, credinciosii ortodocsi, urmasii celor care au construit biserica in veacul al XVIII-lea, la care se adauga toti cei veniti din satele dimprejur in perioada industrializarii, nu numai ca au aparat biserica, ci au si restaurat-o din temelii, au impodobit-o cu pictura in fresca de nepretuita valoare, au consolidat-o si au inlocuit integral turnul si acoperisul, care fusesera distruse in urma unei calamitati naturale.

Or, in aceste conditii, e nedrept si nedemn, umilitor si jignitor sa soliciti, unilateral: „drept consecinta, dorim sa binevoiti a ne-o elibera si preda in starea actuala, spre a o putea folosi dupa trebuinta si fireasca credinta”, asa cum reiese din scrisoarea de invitatie cu numarul 20 din 14 august 2009, ajunul praznicului Adormirii Maicii Domnului, semnata de Prof. Darabaneanu Ioan Aurel, Pr. paroh Slobodnic Iosif si Pr. Protopop Mada Ioan (greco-catolici).

Pentru corecta informare a opiniei publice, Consiliul Eparhial al Episcopiei Ortodoxe Romane a Oradiei apreciaza ca randurile de mai sus nu coincid cu asa-zisa oferta a slujirii alternative, ci dovedesc cu totul altceva. De altfel, experienta arata ca slujirea alternativa nu e viabila, comunitatile catolice de limba romana din zona, in cazuri in care s-a procedat astfel, dovedind ca nu urmareau altceva decat confiscarea in totalitate a locasurilor de cult, dimpreuna cu credinciosii lor. Asa s-a petrecut la Chet, unde, de praznicul Adormirii Maicii Domnului, 15 august 2008, preotului ortodox nu i s-a mai permis accesul in biserica. Mai grav, acolo unde credinciosii ortodocsi au inceput construirea unei noi biserici, cum e cazul la Sarcau (la Chet ea a fost deja construita), simpatizanti catolici cauta, pe diferite cai, sa intimideze parohia ortodoxa, incercand chiar desfiintarea ei, prin presiuni asupra enoriasilor ortodocsi.

Membrii Consiliului Eparhial al Episcopiei Ortodoxe Romane a Oradiei se exprima clar si fara echivoc impotriva folosirii sistemului de privilegii medievale si a oricarei forme de presiune, in vederea schimbarii echilibrului confesional existent. Asemenea atitudini amintesc de tristele perioade de purificare religioasa din trecut.

SURSA:

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.