Iranul, condamnat de Congresul SUA pentru persecutarea unei minoritati religioase

Lacasuri Ortodoxe: din WASHINGTON
Iranul, condamnat de Congresul SUA pentru persecutarea unei minoritati religioase

Camera Reprezentantilor SUA a adoptat ieri, joi 22 octombrie 2009, in unanimitate, o rezolutie care condamna Iranul pentru persecutiile religioase asupra minoritatii Baha’i, interzisa in Iran si pentru "continua incalcare" a acordurilor internationale privind drepturile omului.


Congresul "condamna guvernul iranian pentru persecutarea minoritatii Baha’i si violarea continua" a acordurilor internationale privind drepturile omului.

Textul a fost aprobat cu 407 de voturi, contra 2 voturi.

Votul intervine in momentul in care Statele Unite s-au angajat alaturi de alte tari occidentale in negocierile cu Iranul privind activitatile sale nucleare.

in primavara anului 2008, sapte functionari ai credintei iraniene Baha’i au fost arestati si acuzati de spionaj in slujba Israelului si "propaganda impotriva Republicii Islamice Iran".

Ei asteapta sa fie judecati.

Rezolutia Camerei Reprezentantilor a invitat guvernul iranian sa ii "elibereze imediat" pe cei 7 Baha’i.

in plus, textul invita pe "Presedintele (SUA) si pe Secretarul de Stat (SUA), in cooperare cu comunitatea internationala, sa condamne incalcarea in continuare de catre Iran a drepturilor omului si sa ceara eliberarea imediata a prizonierilor arestati din cauza credintei lor."

Credinta Baha’i, care numara aproximativ 300.000 de adepti in Iran, s-a nascut in aceasta tara in anul 1863. Baha’i il considera pe Bahaullah, nascut in 1817, ca fiind ultimul profet trimis de Dumnezeu pe pamant, in timp ce pentru musulmani ultimul profet ar fi Mohamed.

incepand inca din 1982, Congresul SUA a emis 12 rezolutii prin care "deplange" persecutarea Baha’i.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.