publicat în: Arhivă

Relatiile dintre Grecia si Turcia – un pas inainte: Recep Tayyip Erdogan i-a scris lui George Papandreou

Lacasuri Ortodoxe: din Atena
Relatiile dintre Grecia si Turcia – un pas inainte: Recep Tayyip Erdogan i-a scris lui George Papandreou

Primul-ministru turc Recep Tayyip a trimis o scrisoare omologului sau grec, George Papandreou, la o luna dupa ce cei doi s-au intalnit la Istanbul, ceea ce inseamna "un pas pozitiv", a declarat ministrul adjunct al Afacerilor Externe, Dimitris Droutsas.


"in timpul unei vizite protocolare, ambasadorul turc in Grecia mi-a inmanat o scrisoare adresata de domnul Erdogan, primului-ministru al Greciei, ca urmare a primei intalniri dintre cei doi (9 octombrie 2009), a dezvaluit Droutsas, in timpul unui interviu aordat radioului public Net.

Fara a da detalii cu privire la continutul acesteia, Droutsas a subliniat insa ca scrisoarea "demonstreaza exprimarea intentiei partii turcesti de a pregati in mod serios viitorul (in relatiile bilaterale). Consider ca este un pas pozitiv ", a concluzionat dl Droutsas.

Turcia este prima tara straina pe care domnul Papandreou a vizitat-o, la cinci zile dupa victoria partidului sau (socialist) in alegerile din 4 octombrie 2009, cu ocazia participarii sale la Consiliul Ministerial de Cooperare al Europei de Sud-Est, care reuneste tarile din Balcani.

Dl Papandreou a promis sa "continue sa gaseasca solutii in rezolvarea problemelor", dintre Grecia si Turcia – si anume problema Ciprului si problemele de suveranitate in Marea Egee.

Turcia este pe calea intensificarii eforturilor sale diplomatice, in vederea summit-ului din decembrie, al liderilor Uniunii Europene (UE), in timpul caruia trebuie oferite raspunsuri in ceea ce priveste refuzul Turciei de a deschide porturile si aeroporturile sale in fata avioanelor si navelor cipriote grecesti – o masura dealtfel prevazuta printr-un acord incheiat intre Ankara si UE.

Droutsas a mai declarat, de asemenea, ca se va intalni astazi, joi 5 noiembrie 2009, la Atena, cu Secretarul de Stat turc pentru afaceri europene, Egemen Bagis, pe marginea unei conferinte din capitala Greciei.