Redeschiderea unei Biserici armenesti din secolul XII, in Turcia

Lacasuri Ortodoxe: din Ankara / Turcia
Redeschiderea unei Biserici armenesti din secolul XII, in Turcia

O biserica ortodoxa armeneasca din Turcia, datand din secolul XII, considerata a fi fost prima din Anatolia, a fost redeschisa ieri, duminica, 8 noiembrie 2009, dupa un an de renovari, a informat presa locala.


O slujba speciala si Sfanta Liturghie au avut loc cu aceasta ocazie in Biserica Sfantul Grigorie Luminatorul

din Kayseri, in centrul Turciei, officiate de catre Arhiepiscopul Aram Ateshian din Patriarhia armeana a Turciei, situata in Istanbul (Nord Vest), a declarat agentiei de stiri Anatolia.

Conform unui purtator de cuvant al Patriarhiei, Biserica a fost inchisa pentru aproape un an de lucrari. Ultimele lucrari de intretinere in constructii, datand din anii 1990, a spus Luiz Bakar intr-o declaratie catre AFP.

Presa turca a vazut in aceasta, o reinnoire a relatiilor de apropiere istorice dintre Turcia si Armenia, care au semnat unele acorduri de reconciliere, pe 10 octombrie.

Relatiile dintre turci si armeni sunt bantuite, timp de aproape un secol, de amintirea masacrelor si deportarile de armeni in ultimii ani ai Imperiului Otoman 1915 – 1917 (mai mult de un million si jumatate de morti, conform Armeniei, 300.000-500.000 conform Turciei, care respinge termenul de genocid).

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.