publicat în: Arhivă

Atac asupra unei case parohiale din Prizren. Incendierea unui steag romanesc la Seleus. Violente la ceremoniile religioase ale romanilor din Timoc

Persoane necunoscute au atacat in noaptea de 20 august casa parohiala reconstruita in preajma Bisericii Ortodoxe Sarbe din Prizren, in sudul provinciei Kosovo si Metohia, usa fiind sparta si fiind provocata dezordine in afara cladirii – a transmis Eparhia de Raska si Prizren.


Eparhia a condamnat cu fermitate atacul asupra clerului si a bunurilor bisericesti, precum si toate incercarile de finalizare a genocidului intreprins la adresa poporului sarb si a expulzarii definitive a sarbilor din casele lor stramosesti – se afirma intr-o declaratie.

Aceasta solicita comunitatii internationale sa faca totul pentru ca astfel de incidente sa fie pedepsite in mod corespunzator. Casa parohiala din Prizren nu este asigurata de Kfor, ci de catre Serviciile politienesti din Kosovo.

Amintim ca la sfarsitul saptamanii trecute, conform publicatiei Ziua, acte de o violenta asemanatoare au avut loc in Serbia, acolo unde stim deja cu totii, Romanii din Timoc continua sa fie victimele extremistilor si ale clerului sarb.

Un drapel al Romaniei arborat la Festivalul de folclor al romanilor de la Seleus a fost incendiat iar preotul Boian Alexandrovici, care a construit prima biserica pentru romanii din nord-estul Serbiei, avea sa sesizeze politia dupa ce mai multe persoane in frunte cu un preot sarb s-au impotrivit cu violenta intrarii unui cortegiu funerar in cimitir si oficierii ceremonialului inmormantarii unei batrane romance.