Credulitatea (naivitatea): Astazi si in vremurile trecute

Noi rezultate, obtinute sub indrumarea unui sociolog renumit, Rodney Stark, arata ca si oamenii moderni sunt capabili sa accepte tot felul de mituri si fantasme.

Rudolf Bultmann afost unul dintre cei mai cunoscuti carturari care au studiat Noul Testament in secolul al XX-lea, si a scris multe carti de influenta teologica pentru academicieni, seminaristi si cler. Bultmann a provocat o adevarata furtuna, cand a cerut "demitologizarea" Noului Testament, in 5 volume, “Kerygma and Myth” (Nou Testament(gr.) si mit). La saizeci de ani dupa publicarea sa, furtuna inca se mai simte.


Bultmann sustinea ca nivelul de mitologizare a Noului Testament, in care sunt prezente multe fenomene supranaturale, il arata pe Hristos ca fiind supranatural. Aceasta viziune, argumenta el in continuare, nu poate fi acceptata de mintile moderne. Pentru ca mesajul crestin (denumit "kerygma" – Noul Testament in greaca) sa fie inteles de catre persoanele moderne, ar trebui sa fie eliberat de elementele sale mitologice si transcris deci, intr-un limbaj non-mitologic. Bultmann a crezut ca acest lucru are reala valoare si ar putea fi posibil.

in scrierile sale despre demitologizare, Bultmann afirma ca oamenii de azi, care folosesc radioul si electricitatea, si care se folosesc de medicina moderna, nu pot accepta minunile (astfel, nici intreaga imagine "mitologica") din Noul Testament. Sa remarcam ca teoria lui Bultmann este una de natura socio-stiintifica si nu una teologica. Adeptii lui nu au obtinut insa vreodata dovezi in sustinerea acestei teorii.

De curand, Institutul de Studii religioase Baylor din Statele Unite a aratat, sub indrumarea unui sociolog renumit, Rodney Stark, ca oamenii foarte moderni sunt capabili totuti sa accepte tot felul de mituri si fantasme. Folosind o intreaga lista a credintelor in fortele oculte si paranormale, ca mijloc de evaluare, institutul a constatat ca un numar semnificativ de oameni cred in lucruri ca:

– Existenta unor vechi civilizatii avansate (de exemplu, Atlantida)
– Prezicerea viitorului prin vise – Case bantuite – Controlul lumii fizice, prin minte – Existenta OZN, "X-Files"
– Comunicarea cu mortii
– Existenta unor creaturi ca Bigfoot si Monstrul din Loch-Ness.

Rezultatele studiilor au avut ca indicator influenta unor factori de ordin social asupra gradului de credinta in forte si fenomene oculte sau paranormale:

1. Varsta: – sub 30 ani (nivel de credulitate- naivitate- NC 40%)

– peste 60 ani (NC 17%).

2. Starea civila:

– casatoriti (NC 22%)

– celibatari (NC 40%)

– cei ce traiesc alaturi de alta persoana (NC 49%).

3. Educatie: – nivelul de educatie nu are practic nici un efect asupra increderii in fenomenele oculte si paranormale.

4. Politica: – democratii (NC 40%). – republicanii (NC 16%).

5. Religie: Participarea la Biserica are un puternic efect negativ asupra increderii fenomene oculte si paranormale:

– cei ce nu frecventeaza o anumita biserica (NC 31%)

– cei care merg frecvent la biserica (NC 8%).

6. Afilierea la o anumita Biserica:

– protestanti (NC 31%)

– crestini conservatori (NC 18%).

Astfel, se pare ca oamenii de azi, in ciuda uluitoarei cresteri a cunostintelor in domeniul stiintei, sunt la fel de naivi ca in orice alt moment al istoriei.

Conform studiului, s-a observat clar si faptul ca educatia pare a avea un aport extrem de mic asupra disponibilitatii de a crede in ceva. Nu exista in fapt, deci, nici o justificare a acelor afirmatii conform carora oamenii mai putini pregatiti ar avea o anumita predispozitie in a crede in ceva supranatural iar cei care au absolvit institutii de invatamant superior ar fi mai putini creduli.

Concluzia este ca naivitatea si mitologia sunt inca valabile in epoca moderna.

Traducere dupa un referat de George Strickland, Ph.D.Editor.

un articol KSLCatalin

(articol publicat si aici: http://www.stiinta.info/news/554/103/ ) Stiinta.info – un partener Lacasuri Ortodoxe)

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.