Oamenii de stiinta din Italia, atinsi de avertismentul papei privind "aroganta" cercetarii, au luat atitudine astazi, amintind de conditiile de lucru precare.
Oamenii de stiinta din Italia, atinsi de avertismentul papei privind "aroganta" cercetarii si capacitatea acesteia de a scoate "bani usor", au luat atitudine astazi, prin presa, amintind de conditiile de lucru precare.
Ieri, in fata unei delegatii a oamenilor de stiinta catolici, la Vatican, Benedict al XVI-lea a regretat ca stiinta isi uita uneori obiectivul sau, de a participa si a-si oferi serviciile "progresului omenirii."
"Castigul usor sau, mai rau, aroganta cu care se substituie Creatorului, uneori joaca un rol determinant”, a spus Papa, adaugand ca "stiinta nu este in masura sa dezvolte si sa elaboreze principii etice".
Aceste critici, alaturi de neincrederea regulat exprimata de papa asupra folosirii incorecte a stiintei, au fost deosebit de grav primite, mai ales intr-un moment in care guvernul lui Silvio Berlusconi a anuntat reduceri ale bugetelor universitare si de cercetare.
"Papa este foarte prost informat, intrucat castigurile usoare sunt in alta parte", a declarat in cotidianul de stanga, “La Repubblica”, fizicianul Carlo Bernardini, referindu-se la "salarii sarace" si "nesigure" ale cercetatorilor.
"Abordarea temei banilor castigati usor, exact atunci cand tinerii oameni de stiinta italieni isi pot pierde locurile de munca (…) demonstreaza faptul ca declaratiile Papei sunt complet rupte de realitate", a spus, rediscutand pe marginea problemei, si astrofizicianul Margherita Hack, in “Corriere della Sera”.
"Daca a fi arogant, inseamna sa-ti doresti si sa te poti bucura de libertatea cercetarii si a descoperirii, inseamna ca atunci eu chiar sunt un arogant", a replicat acesta in acelasi ziar.
un articol KSLCatalin
(articol publicat si aici: http://www.stiinta.info/news/543/103/ ) Stiinta.info – un partener Lacasuri Ortodoxe)