Intalnire cu autoarea primei lucrari din Romania despre teoria fisiunii nucleare – fiica parintelui Staniloae la parohia ortodoxa romana Sfanta Cruce din Torino, Italia

lidia_staniloae

In data de 12 octombrie 2009, la ora 20:00, Parohia Ortodoxa Romana ”Sf. Cruce” din Torino (Italia) a organizat, in cadrul serilor duhovnicesti, o intalnire cu doamna Lidia Staniloae, informeaza Departamentul de Informare si Mass Media al Episcopiei Ortodoxe Romane a Italiei, citat de Mitropolia Ardealului.


Lidia Staniloae a vorbit despre tatal sau, Parintele Dumitru Staniloae, binecunoscut credinciosilor romani si considerat unul dintre cei mai mari teologi ortodocsi ai secolului XX.

Lidia Staniloae Ionescu (n. 8 octombrie 1933, Sibiu) este o scriitoare si poeta romanca stabilita in Germania. Ca absolventa a Facultatii de Fizica a Universitatii din Bucuresti, este autoarea primei lucrari din Romania despre teoria fisiunii nucleare, lucrare condusa atunci de academicianul Horia Hulubei.

Pana in 1958 lucreaza in cadrul Facultatii de Fizica si in calitate de cercetator la IFA. La arestarea tatalui sau in 1958, este data afara. Se casatoreste in 1958 si are un fiu, Dumitru Horia Ionescu. Din 1961 este profesor de fizica la Grupul Scolar de Chimie Alimentara din Bucuresti. Isi incepe cariera literar in 1970, publicand volumele de poezii Versuri, Muntii si Locul unde astepti. Traduce din limba germana Insemnarile lui Malte Laurids Brigge, de Rilke, si un volum de versuri al poetei germane Hilde Domin. In 1984 emigreza impreuna cu fiul sau in Germania, lucrand in cadrul Universitatii din Freiburg. Publica in 1991 volumul Raiul inocentilor la Editura Cartea Romaneasca, iar in anul 2000 lucrarea Lumina faptei din lumina cuvantului, la Editura Humanitas. In 2006 apare, in limba germana, romanul istoric Zahringerblutt, avand ca tema infiintarea orasului Freiburg la 1120, lucrare care se bucura de mare interes in Germania. In paralel, are o activitate intensa de conferentiar in tarile occidentale: Germania, Franta, Belgia s.a.

Intrucat anul acesta, in ziua de 4 octombrie, s-au aniversat 16 ani de la trecerea la Domnul a renumitului teolog roman, duminica, 11 octombrie s-a savarsit slujba parastasului intru pomenirea parintelui Dumitru Staniloae.


Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.