Publicat pe 19.08.2012

Icoana Don (Donsk, Donskoi) a Maicii Domnului, 19 august

 

 

Maica Domnului In biserica de pe campul de lupta

 

Exista numeroase Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului renumite pentru ajutorul acordat In batalii. Dintre ele Icoana „Don” este cea mai cunoscuta, pentru acest tip de minuni. Istoria ei este legata de doua mari batalii importante pentru poporul rus: de la Kulikovo (8 sept. 1380) si de pe dealurile Moscovei (1591).

 

 

In prima dintre ele, la raul Don, Icoana, pictata In sec. XIV de Teofan Grecul, a fost purtata ca steag, Infricosandu-i pe tatarii invadatori si Incurajandu-i pe soldatii rusi. Victoria neasteptata a fost atribuita mijlocirii Maicii Domnului, iar Icoana s-a numit de atunci „Donskoi”. Ea a fost daruita de catre Don Cossack marelui print Dimitrie Donskoi (1363-1389), care a mutat-o la Moscova. Icoana a fost asezata mai Intai In catedrala Adormirii Maicii Domnului, apoi In cea a Buneivestiri.

 

Sarbatoarea din 19 august In cinstea Icoanei a fost stabilita In Rusia, dupa victoria din 1591. In acele vremuri, hanul Nuradin al Crimeei si fratele sau, Murat-Girei au avansat cu o armata numeroasa spre Moscova, pozitionandu-se pe dealurile Vorebev. Inaintea luptei propriu-zise, credinciosii rusi au mers In procesiune cu Icoana „Don”, In jurul Moscovei, dupa care au asezat-o In bisericuta de campanie, din mijlocul soldatilor. Cu o zi Inaintea bataliei, tarul Feodor Ivanovici, pe cand se ruga Inaintea Icoanei Maicii Domnului „Donskoi”, a avut o viziune prin care i s-a anuntat victoria. Intr-adevar, a doua zi tatarii s-au retras Infricosati, fara motiv. Se considera ca Icoana li s-a aratat In vazduh, gonindu-i.

 

In scurta vreme, pe locul bisericutei de campanie s-a ridicat o manastire In cinstea Icoanei, cunoscuta pana azi drept „manastirea Donskoi” din Moscova. Pe langa procesiunea anuala cu Icoana (de fapt, cu o copie a Icoanei, cea originala aflandu-se In prezent la galeriile Tretiakov), la aceasta manastire se savarseste o data la patru ani ritualul pregatirii Sfantului si Marelui Mir, de catre Patriarhul Moscovei si a toata Rusia. Multi aristocrati si artisti celebri ai Rusiei sunt Ingropati In cimitirul acestei manastiri, unde familiile lor au ridicat cateva capele. Intre ei se numara scriitorul Aleksandr SoljenitIn.

 

Icoana „Don” este de tipul „Eleousa”, fiind foarte asemanatoare cu Icoana „Vladimir” a Maicii Domnului si exprimand bucurie, liniste si tandrete. Diferenta dintre ele consta In faptul ca, In Icoana „Don”, Pruncul Iisus are picioarele dezgolite pana la genunchi si sprijinite de bratul Fecioarei Maici. Pe spatele Icoanei este pictata Adormirea Maicii Domnului. Icoana este venerata In Rusia, circuland foarte multe copii ale ei.

 

© Copyright Lacasuri Ortodoxe

 

 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Parteneri

 

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.