15 august, cateva dintre Icoanele Adormirii Maicii Domnului, facatoare de minuni

Icoana Pskov-Pecersk Imparateasa Vlahernelor ne cheama In biserica sa

Sunt renumite si din ce In ce mai popularizate diferite Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului, in Intreaga lume. Intre acestea, cele mai cunoscute sunt acelea In care Maica Domnului este zugravita Impreuna cu Fiul dumnezeiesc. Exista Insa si Icoane facatoare de minuni, care prezinta Adormirea Maicii Domnului, Infatisand astfel momentul praznuit de crestinatatea ortodoxa la 15 august.


Una dintre aceste Icoane a fost adusa din Constantinopol la Kiev, In ziua de 3 mai 1073.

Aparitia ei este cu totul neobisnuita, fiind legata de ridicarea unei biserici cu hramul Adormirii Maicii Domnului, la Lavra Pesterilor din Kiev. Patru arhitecti greci au primit In vis aceeasi porunca din partea unor „tineri”: „Imparateasa va cheama la Vlaherne”. Trezindu-se, fiecare aflat In casa lui, s-au reunit la biserica Vlahernelor din Constantinopol, toti la o aceeasi ora, conform chemarii fiecaruia dintre ei. Imediat Imparateasa Vlahernelor li s-a aratat, Inconjurata de cete de Ingeri si sfinti. Le-a dat instructiuni foarte exacte despre viitoarea biserica pe care ei o vor ridica In Kiev, cu binecuvantarea calugarilor sfintiti Antonie si Teodosie de la Pesteri. Au primit si aur, suficient pentru toate cheltuielile.

Dar nu numai atat, ci si moaste care sa fie puse In piciorul sfintei mese: Sfintii Mucenici Menign, Polieuct, Leontie, Acacie, Areta, Iacob si Teodor; iar la sfarsit, Maica Domnului le-a Incredintat Icoana Adormirii sale, pe care sa o aseze In noua biserica. Le-a precizat si ce hram sa poarte biserica viitoare si le-a aratat modelul dupa care trebuie sa o construiasca. Arhitectii au putut vedea o biserica In aer, pe care au analizat-o si din exterior, si din interior. Maica Domnului i-a asigurat ca le va fi alaturi In timpul construirii si ca, dupa aceea, va locui In biserica Adormirii sale.

Indata, arhitectii greci au pornit la drum, desi nu cunosteau Kievul. Ajungand, i-au gasit pe cei doi calugari si i-au Intrebat despre locul in care trebuia ridicata biserica. Acestia nu Intelegeau despre ce este vorba. I-au Intrebat pe greci detaliile viziunii lor minunate si Impreuna au slavit pe Dumnezeu pentru tainele Sale care se descopera slujitorilor lui. Calugarii le-au explicat arhitectilor ca acea Imparateasa e chiar Maica Domnului, iar tinerii din jurul ei erau Ingerii; apoi s-au rugat Indelung pentru revelarea locului bisericii. Dupa prima noapte, a cazut roua peste tot, mai putin pe un anumit loc, care era uscat. Dupa a doua noapte de rugaciuni, a cazut roua numai pe locul ce fusese uscat, iar In jur era totul nerourat. Dupa a treia noapte, cu totii au Inceput sa faca masuratori pe locul respectiv, unde s-a ridicat biserica.

Icoana Kievo-Pecersk Acolo a fost asezata Icoana Adormirii Maicii Domnului „Kievo-Pecersk”, cunoscuta In scurt timp pentru minunile sale, Incepand cu vindecarea unui om bolnav de patima avaritiei, continuand cu apararea Kievului si a Imprejurimilor de invadatori (In 1677, 1709 si In 1812). Este sarbatorita atat la 3 mai, ziua aducerii ei la Kiev, cat si la 15 august, la praznicul Adormirii Maicii Domnului.

O alta Icoana a Adormirii Maicii Domnului facatoare de minuni este cea care a stat o vreme In districtul Semigorodnii, langa raul Dvinsk. De aceea este numita de multe ori „Semigorodnii”. A fost zugravita de Cuviosul Dionisie cel surd, In sec. XV, aflandu-se astazi In manastirea Tupicev, din eparhia Mogilev. Icoana este sarbatorita si In ziua Pogorarii Sfantului Duh.

A treia Icoana a Adormirii Maicii Domnului la care facem referire este „Pskov-Pecersk”, descoperita In anul 1472, In manastirea Pskov a Pesterilor din Kiev, si recunoscuta oficial drept „facatoare de minuni” In anul 1523, fiind sarbatorita si la 7 octombrie.

Alte Icoane facatoare de minuni ale Adormirii Maicii Domnului sunt: Icoana „Piuktisk” din Estonia, sec. XVI; Icoana „Mariupol” din Crimeea. Icoana „Piuktisk” se afla In manastirea cu acelasi nume, care Inseamna „binecuvantata”, fiind gasita In sec. XVI sub un stejar, langa un izvor, de niste pastori.

Si In tara noastra se afla o cunoscuta Icoana facatoare de minuni a Adormirii Maicii Domnului, In manastirea Adormirii Maicii Domnului Cozancea, com. Sulita, jud. Botosani, ferecata In argint, care este scoasa In procesiune pe vreme de seceta. De asemenea, este renumita pentru vindecari de boli. A fost adusa In aceasta manastire (fondata In sec. XVII) In sec. XIX.

Aceste Icoane, pe langa multe altele renumite si facatoare de minuni ale Adormirii Maicii Sfinte, Intregesc bucuria praznicului de astazi, cand sufletul Maicii a fost luat la cer de Fiul sau iubit. Moment de rugaciune fierbinte catre Imparateasa Ingerilor si Maica tuturor crestinilor:

„Preasfanta Stapana de Dumnezeu Nascatoare, departeaza de la mine, pacatosul si nevrednicul robul tau, trandavirea, uitarea, necunostinta, lenevirea si toate gandurile cele rele si viclene, urate si defaimatoare. Alunga-le de la inima mea cea ticaloasa si de la sufletul meu cel Intinat si de la mintea mea cea Intunecata.

Stinge vapaia patimilor mele si ma ajuta, ca neputincios sunt. Fereste-ma de aducerile aminte, de deprinderile cele viclene si de toate faptele cele rele, din noapte si din zi, si ma izbaveste de ele. Ca preabinecuvantat si preamarit este numele tau cel sfant, In cer si pe pamant, In vecii vecilor. Amin.” (Rugaciune la sfarsitul Acatistului Adormirii Maicii Domnului)

FOTO: 1 – Icoana Pskov – Pecerska

2 – Icoana Kiev – Pecerska

Lacasuri Ortodoxe


Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.