13 august, sarbatoarea Icoanei Sapte Sageti a Maicii Domnului

Suferinta, calea spre Bucurie Vesnica

„Inima omului a fost creata de Domnul ca o imensa bijuterie, destul de mare Incat sa-L cuprinda pe Dumnezeu. De aceea nimic din cele ale lumii nu ne poate multumi… De aceea sufletul omului e Insetat de nemarginire… Dorinta inimii este sa alerge spre Hristos, dupa masura Caruia inima a fost alcatuita.” (Sfantul Nicolae Cabasila, „Despre viata In Hristos”)


Pornind de la dorinta inimii omului In general, ajungem la o Icoana a Maicii Domnului, cu inima strapunsa de sageti. Din aceasta cauza, unii teologi au presupus ca este o Icoana de influenta catolica, unde este cunoscut cultul „inimii Maicii Domnului”. In realitate, Icoana este legata de profetia batranului Simeon, consemnata de Sfantul Evanghelist Luca: „…si prin sufletul tau va trece sabie” – Ev. Luca 2, 35. Profetia se referea la momentul cand Maica Domnului avea sa cunoasca suferinta despartirii de Fiul ei iubit, rastignit Inaintea ochilor sai, pe Cruce.

Icoana, mai putin obisnuita, Intr-adevar, este cunoscuta sub numele de „Sapte Sageti”, „Profetia lui Simeon” sau „Imblanzirea inimilor Impietrite”, fiind sarbatorita, conform sinaxarelor ruse, la 13 august, 2 februarie si In cursul saptamanii de dupa Duminica Tuturor Sfintilor. In Icoana, Maica Domnului este prezentata singura, strapunsa de sageti: patru In partea stanga si trei In cea dreapta. In alte reprezentari, apar trei sageti In dreapta, trei In stanga, si una verticala, dedesuptul acestora. De aceea, anumiti teologi considera ca exista, de fapt, doua Icoane diferite: una fiind „Sapte Sageti” si alta „Imblanzirea inimilor Impietrite”, dupa modul dispunerii sagetilor, ca unica referinta. Altii, dimpotriva, indiferent de dispunerea acestora, le considera apartinand aceluiasi tip de Icoana, cu acelasi numar de sageti (7), care simbolizeaza maxima suferinta.

Desi exista numeroase Icoane ale Maicii Domnului „Sapte Sageti” si copii ale lor, una dintre ele este mai cunoscuta, prin minunile Infaptuite – icoana care s-a aratat relativ recent – cea din bisericuta de langa Vologda, Rusia.

Icoana a fost amplasata In clopotnita bisericii de langa raul Tosin, dar cu trecerea timpului, nu se stie de ce, a fost Intoarsa cu fata In jos si transformata In simpla… scandura. Dumnezeu nu a Ingaduit mult timp o asemenea situatie, si un om simplu din zona (districtul Kandikov), care suferea de mai multe boli, a avut un vis prin care era Indemnat sa caute Icoana din clopotnita si sa se roage Inaintea ei, caci se va vindeca. Omul, Increzator si bucuros, a venit la locul indicat. Dar cei ce raspundeau de clopotnita nu l-au luat In seama si nu i-au dat voie sa caute nicio Icoana. Abia a treia oara cand a venit cu mare rugaminte, acel bolnav a fost Ingaduit In dorinta sa, mai mult din mila. El a gasit Icoana, a curatat-o, s-a Inchinat ei si s-a vindecat.

O lunga perioada de timp aceasta nu s-a mai facut remarcata prin minuni, pana In anul 1830, cand In Vologda a izbucnit o epidemie de holera.
Localnicii, deznadajduiti, au facut procesiune cu Icoana „Sapte Sageti”, si In putina vreme boala a Incetat In oras. Atunci s-a stabilit o zi de cinstire a Icoanei, care a fost recunoscuta oficial ca fiind „facatoare de minuni”. Au urmat alte vindecari, ale multora, iar la momente grele pentru popor, Icoana a plans: spre exemplu, In ziua de 12 august 2000, cand s-a distrus submarinul Kursk, dar si la 11 septembrie 2001, cand au fost distruse Turnurile Gemene din New York. Si copiile acestei Icoane sunt facatoare de minuni.

Icoana este cunoscuta, prin urmare, ca ajutatoare in suferinte si dureri extrem de grele.

Lacasuri Ortodoxe


Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.