Icoana Dalmat a Maicii Domnului si Sfantul Dalmatus – 15 februarie, din cea mai cunoscuta Manastire a Siberiei

Icoana „Dalmat” a Maicii Domnului, si Sfantul Dalmatus
Singur, retras în pestera din tinutul Shandrinsk, provincia Perm – aflat în stapânirea unui tatar, calugarul Dalmatus dorea sa ridice o mânastire la începutul sec. XVII. Avea o avere: Icoana Adormirii Maicii Domnului, care fusese în mânastirea Neviansk. Si multa smerenie avea, din preaplinul careia fugise în singuratate, sa nu fie numit egumen.


Icoana „Dalmat” a Maicii Domnului, si Sfantul Dalmatus

Fusese un om bogat, nobil, cu sotie si copii, dar lasase totul pentru numele Domnului. Asa ca nu se îngrijora. Luase cu sine Icoana Adormirii Maicii Domnului, când plecase de la Neviansk.

Numai ca, stapânului tatar i s-a adus la cunostinta ca un calugar nesabuit s-a stabilit pe terenul sau, cu gânduri de a construi Lacas Domnului. Înfuriat, el si-a adunat rudele si slugile si a incercat sa-l alunge, iar „bunurilor” acestuia sa le dea foc. Peste noapte a trebuit insa sa poposeasca în fata pesterii lui Dalmatus, peste râul Iseta, urmând sa-l atace în zori. Dar, s-a întâmplat cu totul altfel decât planuise.

Exact în acea noapte, tatarului Tiumen Ilegei i s-a aratat Maica Domnului.

Aceasta era Imparateasa, în vesminte rosii, cu coroana si cu sabie de foc în mâna. Vorbindu-i pe limba lui, Stapâna îngerilor i-a zis: „Sa nu îndraznesti sa-l atingi pe Dalmatus sau sa opresti ridicarea mânastirii! Îi vei dona pamântul si-l vei ajuta pe acest om sfintit!”

La început înspaimântat, apoi devenit blajin, Tiumen si-a trezit dimineata suita, si in loc sa il fugareasca pe Dalmatus, le-a poruncit celor ce il insoteau sa ii duca daruri. Terenul i-a fost încredintat si el celui credincios, în 1644, iar în 1646 biserica din lemn a mânastirii Dalmatov si chiliile erau deja functionale.

Au venit si perioade mai grele pentru mânastire, ea fiind atacata si arsa de alti invadatori, dupa putin timp. Doar batrânul Dalmatus si Icoana au mai scapat. A reconstruit cele distruse, dar în 1664, principele siberian Devlet-Girei a jefuit-o si ars-o de tot. ?i de aceasta data Icoana a fost salvata. A ramas doar un semn pe spatele acesteia, acolo unde fusese atinsa de un musulman, ca o arsura. Alti oameni credinciosi au refacut-o, mai întâi din lemn, apoi din piatra. Icoana „Dalmat” a Adormirii Maicii Domnului a fost pastrata permanent în mânastire.

În prezent, mânastirea Dalmatov este cea mai cunoscuta din Siberia si multi pelerini vin special sa se închine Icoanei minunate, care nu a ars.

Icoana Dalmat este cinstita, potrivit Sinaxarelor ortodoxe ruse, la 15 februarie, împreuna cu Sfântul Dalmatus, calugarul cel smerit.

©Studiu si analiza: Lacasuri Ortodoxe: publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 56/2011

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.