Tipuri de Icoane ale Sfantului Ioan Botezatorul… cu si fara aripi

S-a daruit pe sine prin taierea capului, vestindu-L si primindu-L pe Hristos

In iconografia ortodoxa, frecvent, Sfantul Ioan Botezatorul si Inaintemergatorul Domnului este reprezentat cu aripi de Inger, ca unul ce a fost „Inger In trup”, prin viata sa daruita lui Dumnezeu.


Reprezentarea lui Ioan ca Inger este o consecinta a pasajului de la Isaia, citat la Inceputul Evangheliei lui Marcu: „Iata, Eu trimit Ingerul meu Inaintea fetei Tale, care va pregati calea Inaintea Ta”. In Icoana lui Ioan – „Ingerul pustiei”, Sfantul este zugravit In Intregime cu aripile desfacute, cu haina din par de camila.

Cea mai veche reprezentare cu aripi a Sfantului Ioan Botezatorul este considerata cea din biserica Sfantului Achile, din Serbia, datata 1295.

In multe alte icoane Insa, Sfantul apare fara aripi, In aceeasi haina din par de camila, In loc pustiu, ca un ascet desavarsit. De regula, Intr-un colt al icoanei, este prezent Mantuitorul binecuvantand sau Maica Sa.

Exista doua Icoane diferite ale Sfantului, In care poate sa apara si cu aripi, si fara, tinand In mana fie tipsia cu capul sau (uneori aceasta nu este tinuta In mana, ci e la picioarele sale), fie sfantul Disc pe care se afla Mantuitorul gata de jertfa euharistica.

Primul tip mentionat accentueaza jertfa lui Ioan, martirizat pentru mustrarea adusa lui Irod si, In fond, pentru iubirea adevarului, care este Hristos; iar celalalt subliniaza jertfa Mantuitorului, Mielul Care S-a dat pe Sine ca pret de rascumparare pentru pacat. Ioan se aduce pe sine lui Hristos, iar Mantuitorul Se aduce pe Sine pentru Intreaga omenire, In jertfa mantuitoare.

Cat timp a fost In viata, si dupa moarte, Sfantul Ioan L-a vestit pe Hristos (chiar si printre cei din iad); toata viata sa a I-a oferit-o Lui. A primit la randul sau mantuirea venita prin Cruce si Inviere, In dar.

Smerenia lui Ioan aceasta este: cu totul s-a micsorat pe sine, pana la moarte, atat cat omeneste a fost posibil, pentru a-L vesti si a Indruma credinciosii spre El, Iisus Hristos, Mantuitorul lumii.

Exista mai multe tipuri de Icoane cu privire la modul In care Sfantul Ioan Botezatorul a primit martiriul sau, eveniment comemorat prin Sfanta Liturghie si cu post de Biserica Ortodoxa. Iata cateva dintre ele:

Dintre icoanele rare ale Sfantului Ioan Botezatorul, amintim:

1. O icoana unica, In care Sfantul Ioan Botezatorul apare alaturi de Maica Domnului cu Pruncul In brate (Vrefokratousa), se afla la manastirea Pantocratorului de la Muntele Athos, datand din anul 1363.

2. Sfantul Ioan Botezatorul, Impreuna cu Sfintii Nifon, patriarhul Constantinopolului, si cu Dionisie, cu domnitorii: Alexios Comnenul si Neagoe Basarab. Ierarhii, calugarii si Imparatii se Inchina Sfantului din pustie, Inaintemergatorului Domnului.

Lacasuri Ortodoxe


Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.