Icoana Sophia (Sofia, A Intelepciunii lui Dumnezeu) a Maicii Domnului, 8 septembrie

Biserica – profetia profetiilor, Implinita

Intre Icoanele rare ale Maicii Domnului, este sarbatorita In data de 8 septembrie, la Kiev, Icoana „Sofia” („Sophia”, a „Intelepciunii lui Dumnezeu”). Subiectul acestei icoane, insuficient analizat pana In prezent, este reprezentat printr-o biserica zidita pe sapte stalpi, In centrul careia se afla Maica lui Dumnezeu, cu Pruncul – Intelepciunea Intrupata.


Intelepciunea, aratata Inca din Vechiul Testament ca o persoana – a fost identificata, In timpurile Nou Testamentare, cu Hristos. La Pildele lui Solomon se spune: „Intelepciunea si-a zidit casa rezemata pe sapte stalpi, a Injunghiat vite pentru ospat, a pregatit vinul cu mirodenii si a Intins masa sa. Ea a trimis slujnicele sale sa strige pe varfurile dealurilor cetatii: Cine este neIntelept sa intre la mine!, si celor lipsiti de buna-chibzuiala le zice: Veniti si mancati din painea mea si beti din vinul pe care eu l-am amestecat cu mirodenii. Parasiti neIntelepciunea ca sa ramaneti cu viata si umblati pe calea cea dreapta a priceperii!” (Pilde 9, 1-7 s.u.) In Noul Testament se precizeaza: „Dar pentru cei chemati, si iudei, si elini: pe Hristos, puterea lui Dumnezeu si Intelepciunea lui Dumnezeu”. (I Corinteni 1, 24)

Icoana Infatiseaza Implinirea acestei profetii a lui Solomon: Intelepciunea S-a aratat In persoana Mantuitorului Iisus Hristos, Care a zidit o casa: Biserica – mai Intai zidind propriul Trup. Maica Domnului Insasi este un simbol al Bisericii, In care a Incaput Dumnezeu.

La intrarea In biserica din icoana sunt Inscrise cuvintele din cartea Proverbelor: „Intelepciunea Si-a construit o casa pe sapte stalpi”, iar deasupra intrarii In biserica apar Dumnezeu Tatal si Dumnezeu Sfantul Duh. Pe margini sunt zugraviti sapte Arhangheli cu aripile Intinse: pe partea dreapta: Mihail, Uriil, Rafael; pe partea stanga: Gavriil, Selafiil, Ierudiil si Varahiil.

Sub norul cu semiluna de la picioarele Maicii Domnului este o scara cu sapte trepte, pe care se afla martori ai manifestarii Intelepciunii lui Dumnezeu In Vechiul Testament: patriarhi si profeti. Pe trepte sunt scrise cuvintele: „credinta”, „nadejde”, „dragoste”, „curatie”, „smerenie”, „binecuvantare” si „slava”. Ele corespund celor sapte stalpi, pe care sunt Inscrise imagini si explicatii din Apocalipsa. In mod minunat, Icoana Sofia prezinta Implinirea profetiilor Vechiului Testament, avand legatura Insa si cu vremurile viitoare, ale Infatisarii depline a Bisericii lui Hristos, din vesnicie.
„Ioan, celor sapte Biserici, care sunt In Asia: Har voua si pace de la Cel ce este si Cel ce era si Cel ce vine si de la cele sapte duhuri, care sunt Inaintea scaunului Lui” (Apoc. 1, 4).

O alta Icoana a „Intelepciunii lui Dumnezeu” („Sofia”), se prezinta astfel: In centru este Intelepciunea, ca un Inger In haine imperiale, cu parul lung, cu fata si mainile ca focul, cu aripi de foc, cu o coroana de aur. In mana tine un sceptru si un sul strans. El sta pe un tron. Acesta este Inconjurat de un nimb turcoaz. In unele reprezentari nimbul e ornamentat si cu stele de aur. De o parte si de alta a tronului se afla Maica Domnului – In dreapta, si Sfantul Ioan Botezatorul – In stanga, In atitudini evlavioase, care amintesc de icoana Deisis, a Dreptei Judecati. In unele icoane „Sofia” si ei au aripi.

Maica Domnului Il tine pe Fiul Sau, Intr-o sfera. Deasupra Intelepciunii se afla icoana Mantuitorului mult milostiv, pe tron de Ingeri si evanghelisti. Iar deasupra Acestuia este un alt tron, pe care sunt pregatite materiile Sfintei Jertfe.

O interpretare a acestei icoane a fost Intocmita de teologul Paul Evdochimov, care considera ca Intelepciunea (Persoana centrala cu aripi de Inger) este, de fapt, Duhul Sfant, si ca, In toata Icoana, numai Dumnezeu Tatal este nevazut. Dar, din contextul prezentat, reiese ca Intelepciunea este personificata de Hristos, nu de Duhul Sfant – cu toate ca este o trasatura comuna, In aceeasi masura, Tatalui, Fiului si Sfantului Duh, Intelepciunea desavarsita. Tot Evdochimov considera ca stalpii Bisericii (sapte) sunt darurile Duhului Sfant, amintite de Profetul Isaia.

Si aceasta Icoana „Sofia” indica Implinirea tainicelor profetii ale Vechiului Testament, In Persoana lui Hristos, fiind chiar mai apropiata de viziunea misterioasa oferita de Apocalipsa, despre Hristos – Imparatul si Judecatorul fapturii, Centrul universului.

„Pentru ca Intru El au fost facute toate, cele din ceruri si cele de pe pamant, cele vazute si cele nevazute, fie tronuri, fie domnii, fie Incepatorii, fie stapanii. Toate s-au facut prin El si pentru El. El este mai Inainte decat toate si toate prin El sunt asezate. Si El este capul trupului, al Bisericii; El este Inceputul, Intaiul nascut din morti, ca sa fie El cel dintai Intru toate. Caci In El a binevoit (Dumnezeu) sa salasluiasca toata plinirea. Si printr-Insul toate cu Sine sa le Impace, fie cele de pe pamant, fie cele din ceruri, facand pace prin El, prin sangele crucii Sale.” (Coloseni 1, 16-20; vezi si Epistola Sfantului Pavel catre Evrei, cap. I)

Icoane de tipul „Sofia” exista In Kiev, In Novgorod, In Moscova, dar si In alte locuri. Cea mai veche icoana cunoscuta, a „Intelepciunii lui Dumnezeu”, dateaza din sec. V. In alte parti din spatiul ortodox, Icoana „Sofia” este cinstita la 15 august.


© Copyright Lacasuri Ortodoxe

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.