Icoana Facatoare de Minuni a Maicutei Domnului, din Kursk – Korenii (original)
Icoana Facatoare de Minuni a Maicutei Domnului, din Kursk – Korenii (ferecata)
Facând parte din categoria de Icoane ale Nascatoarei de Dumnezeu de tip Oranta (sau Platitera, Panaghia, Doamna Semnului – semnul pe care il da aceasta icoana avand legatura cu profetia de la Isaia 7, 14:
„Iata, Fecioara va lua in pantece si va naste Fiu si vor chema numele Lui Emanuel.”), icoana Maicii Domnului din Kursk o prezinta pe Maica Domnului cu mainile desfacute si cu Mantuitorul Iisus Prunc, reprezentat intr-un cerc (scut) pe pantecele ei.
Icoana Facatoare de Minuni a fost descoperita pe data de 8 septembrie 1295, de un vânator, barbat casatorit si credincios, în afara orasului Kursk, Rusia, aproape de Moscova. Locuitorii orasului, supravietuitori ai pogromului Batia, veneau des acolo pentru a vâna animale, fiind un loc pustiu, locuit doar de animale salbatice. El a gasit Icoana, întoarsa cu fata în jos, la radacina unui pom. Imediat ce acesta a ridicat-o de pe pamânt, minunile au si început sa apara, Sfânta Icoana facând sa rasara de dedesubt, exact din locul pe care statuse, un izvor cu apa curata.
Vânatorul s-a gândit ca nu este potrivit ca aceasta icoana sa ramâna în padure si astfel, a tinut s-o duca spre închinare într-o Biserica veche (capela), din apropiere.
La procesiune, Printul Vasili Semiakov nu a fost prezent sa întâmpine Icoana, precum toti ceilalti locuitori, refuzând participarea la închinare. Pentru aceasta, el a fost pedepsit cu orbirea. Printul si-a dat seama ca trebuia sa vina si el la Preasfânta Nascatoare de Dumnezeu si, imediat ce i s-a închinat, s-a si vindecat.
Astfel, acesta a pus pe data sa se construiasca o Catedrala în Rilsk, cu hramul Nasterii Preasfintei Nascatoarei de Dumnezeu, unde a vrut sa îmbrace icoana si sa o puna spre închinare, fixând data de praznuire pe 8 septembrie. Prin urmare, aceasta a fost mutata în Biserica Nasterii Maicii Domnului nostru, însa Icoana Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, din Kursk, a revenit la locul initial.
Au mai fost între timp încercari de a duce Sfânta Icoana în Rilsk, dar si acestea au esuat, icoana fiind gasita mereu pe malul raului Tuscari, în locul initial. ?i-au dat atunci cu totii seama ca Icoana nu doreste sa ramâna decât în apropierea locului unde a aparut si au hotât sa fie pastrata în capela.
Dupa ceva timp însa, la capela, a venit un preot pe nume Bogoliub.
Kursk, fiind atacat de tatari, în 1383, s-a ordonat ca vechea capela sa fie incendiata iar preotul sa fie luat prizonier. Insa capela, în ciuda tuturor eforturilor, nu a ars, desi au pus foc de jur imprejur în mai multe rânduri. Fiind superstitios, mai marele tatarilor, l-a suspectat pe Bogoliub de magie si i-a atribuit acestuia esecul lor.
Credincios fiind, preotul a marturisit însa, ca s-a vazut astfel doar puterea Icoanei Facatoare de Minuni a Maicutei Domnului, fapt pentru care, mâniati peste masura, tatarii au luat Icoana si au rupt-o în doua parti, aruncând-o în locuri diferite. O mare perioada de timp, preotul a fost captiv la tatari si obligat sa treaca la religia lor, însa acesta a refuzat în nenumarate rânduri, ramânând credincios, doar cu speranta in ajutorul Maicutei Domnului. Iar, în aceasta speranta, el nu s-a înselat. Din contra, cânta în permanenta cântece închinate Maicutei Domnului si aceasta a facut ca, prin niste trimisi ai Tarului, acesta din urma sa afle de cântarile frumoase ale preotului, sa se intereseze despre el si sa-l rascumpere din captivitate.
Dupa captivitate, preotul s-a întors acasa si a încercat sa gaseasca icoana, cu speranta ca va putea sa o refaca, ceea ce a si reusit. A gasit, prin minune dumnezeiasca si prin credinta puternica, cele doua parti ale Icoanei si, imediat ce le-a pus alaturi una de cealalta, acestea s-au lipit, materialul fuzionând în asa fel încât nici urma de îmbinare nu s-a cunoscut de atunci, afara de aparitia unui înscris pe locul în care fusese rupta: “??? ????”.
Ca de obicei, localnicii au incercat s-o mute la Biserica Nasterii Maicii Domnului, construita de Semiakov, dar aceasta a revenit în chip minunat, ca mai înainte. Istoria chiar s-a mai repetat de câteva ori, pâna când locuitorii s-au hotarât sa construiasca un paraclis pe locul vechi, unde timp de 200 de ani a stat, infaptuind minuni.
Cinstirea Sfintei Icoane a cunoscut un nou început în timpul Tarului Teodor Ivanovici, acesta poruncind ca Icoana sa fie mutata la Moscova si apoi sa se refaca în Kursk toate distrugerile tatarilor. Astfel ?arul a hotarât sa fie adusa Icoana pe locul corespunzator aparitiei ei minunate si a pus la dispozitie fonduri pentru a putea fi înfiintata mânastirea.
Astfel, a început defrisarea zonei de padure corespunzatoare, prin smulgerea din radacina a copacilor. Apoi, Icoana Maicutei Domnului, în 1598, a fost mutata în orasul Kursk si asezata spre închinare în catedrala, din cauza pericolului atacurilor.
Ulterior mânastirea construita acolo a luat numele de Korenii, dar în 1611 aceasta a fost distrusa din nou de catre tatari. Au reînceput lucrarile la Mânastire, în 1618.
S-a si reconstruit biserica Nasterii Preasfintei Noastre Nascatoare de Dumnezeu si, din acel moment a început sa fie adusa Icoana Maicutei Domnului în fiecare an, la aceasta Mânastire din Kursk. Procesiunile religioase sunt recunoscute, înca din cele mai vechi timpuri, pentru sentimentul de evlavie si pentru numarul mare de pelerini.
Icoana Maicii Domnului din Kursk l-a vindecat în chip minunat si pe tânarul Prochorus, nascut în orasul Kursk: la un moment dat, Prochorus s-a imbolnavit foarte grav, viata lui fiind in pericol. Atunci a visat-o pe Maica Domnului care i-a promis ca il va vizita si il va vindeca.
Nu peste mult timp, prin curtea casei lui a trecut o procesiune a bisericii, cu Icoana Semnului Maicii Domnului facatoare de minuni, din Kursk, iar mama lui l-a dus pe copil sa o sarute, dupa care acesta s-a vindecat imediat. Tânarul este cunoscut în prezent si cinstit de crestinii ortodocsi, prin viata curata pe care a dus-o mai apoi, sub numele de Sfântul Serafim de Sarov.
© copyright 2004-2008 JFG networks tous droits réservés , conf. unui proiect Lacasuri Ortodoxe@KSLCatalin 2008 (studiu, cercetare si realizare material KSLCatalin)