Publicat pe 15.08.2012

Despre Manastirea Sumela (Soumela) si Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului Sumela, care i-a dat numele

Manastirea Sumela (Soumela) si Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului Sumela, care i-a dat numele

 

In Muntii Mela, potrivit poruncii Maicii Domnului, s-a zidit pe stanca o manastire care pana In anul 1922 a rezistat oricaror cotropiri. Chiar si dupa caderea Constantinopolului sub turci (1453), manastirea si-a pastrat statutul independent, primind chiar privilegii din partea unor sultani.

 

©Articol realizat si redactat : Lacasuri Ortodoxe

 

Desi In anul 1522 sultanul Selim I a vrut sa o distruga, Intrucat constructia crestina i s-a parut prea falnica, atunci cand a dat ordinul daramarii i s-a facut rau, zvarcolindu-se la pamant ca un demonizat. Vizirului sau i s-a deschis mintea incat sa Inteleaga ca sultanului i se opune Maica Domnului, ocrotitoarea manastirii, cunoscuta chiar si de turci. Cand Selim s-a rugat Imparatesei cerurilor, pentru iertare, abia atunci s-a vindecat. El a oferit daruri lacasului ortodox, privilegii, si s-a Ingrijit ca sa arda permanent cinci candele Inaintea Icoanei facatoare de minuni a Maicii Domnului, din manastire. Ele au fost aprinse necontenit, pana In anul 1922.

 

 

Se pastreaza firmane cu alte privilegii acordate manastirii Sumela din anii 1653, 1662, 1681, 1693, 1700, semnate de sultanii Selim II, Ibrahim I, Mehmet II, Suleiman II, Mustafa II si, respectiv, Mehmet III. Ramane o taina cum acestia au recunoscut puterea Maicii Domnului si a Icoanei sale, din Muntii Mela. Despre cum s-a construit aceasta manastire, aflam din traditiile locale, ca doi crestini, pe nume Vasile si Sotirhos din Attica, au primit Instiintare prin vederea Maicii Domnului, sa-si paraseasca locuinta, sa se calugareasca si sa astepte descoperirea misiunii care li se va Incredinta.

 

Ei au primit la calugarie numele de Barnaba si Sofronie si s-au Indreptat catre o biserica din Teba – Grecia, unde au gasit Icoana Maicii Domnului, una dintre cele pictate de Sfantul Apostol si Evanghelist Luca, Inaintea careia s-au Inchinat. In timp ce erau Ingenuncheati, s-a auzit vocea Nascatoarei de Dumnezeu, care le-a zis sa mearga pe urma Icoanei Athiniotissas (ocrotitoarea Athenei), pana la muntele Mela, unde vor ridica manastire. Sub ochii lor, Icoana s-a desprins de la locul ei si a Inceput sa zboare spre rasarit. Au urmat-o Indata, Insa Icoana s-a departat, iesind din raza lor vizuala.

 

Calugarii Barnaba si Sofronie au pornit la un drum In necunoscut, cu credinta tare, nesovaielnica. Stiau ca vor gasi acei munti, candva, si ca vor Implini porunca sfanta. In drum, s-au oprit o vreme la Meteora, apoi la Sfantul Munte Athos. In acest ultim loc, Intr-o buna zi au fost apelati de un comandant de vas, care le-a zis ca Maica Domnului i-a poruncit sa ia pe calugarii Barnaba si Sofronie si sa-i duca pe corabia sa, la un alt loc sfant. Uluiti si bucurosi, calugarii si-au continuat drumul, alaturi de marinar, care i-a dus pana la Constantinopol. De acolo, au mers la Trapezunt, si apoi Intr-un sat alaturat, unde au fost primiti spre gazduire. Era In anul 386. Localnicii le-au zis ca In apropiere se afla muntele Mela. Indata, calugarii au pornit spre munte, stiind ca Icoana Maicii Domnului trebuie sa fie Intr-o pestera. Au cautat-o, dar pestera era sus, pe o stanca, fara drum de acces, la altitudinea de 1063 m.

 

 

Atunci un brad s-a Incovoiat ca o scara, permitandu-le urcusul. Sus, Intr-un ungher tainic, era, Intr-adevar, Icoana facatoare de minuni, cea pe care o vazusera zburand cu cativa ani Inainte. Ca sa le arate locul unde se afla, Icoana stralucea. De atunci, Sumela (din Mela) i-a ramas numele, care i-a fost transferat si manastirii. Pentru cei doi nevoitori, care s-au pus pe construit, nu era apa In jur. Aceasta a izvorat chiar din stanca de granit unde astepta Icoana, lacasul care sa o adaposteasca. Izvorul acela curge pana azi.

 

De calugarii Barnaba si Sofronie nu stia nimeni, nici de gandul lor de a ridica biserica In munte, pe stanca. De multe ori ei munceau fara sa manance, zile In sir. Odata, cand puterile lor ajunsesera la capat, a venit la ei un magarus plin cu bucate. In desagi era si o scrisoare, adresata… „calugarilor Barnaba si Sofronie, fratii nostri Intru Hristos”. Provenea de la manastirea Vazelon, unde Maica Domnului se aratase In vedenie si-i Indemnase sa poarte de grija si de cei nestiuti, care-i ridica manastire. De atunci, de bucurie, calugarii de la Sumela au trimis o data pe an cate un magarus Incarcat cu daruri, la manastirea Vazelon. In semn de recunostinta si vesnica pomenire a unui gest evanghelic.

 

Dupa ce manastirea a fost gata, mai Intai din lemn, apoi si din piatra, a devenit foarte cunoscuta si cautata. Imparatii Imperiului Bizantin au avut-o In vedere, si ei Insisi s-au Inchinat Inaintea Icoanei facatoare de minuni. De-a lungul secolelor, manastirea s-a marit, devenind o adevarata cetate, ca o „manastire Imparateasca”. A primit In dar o Cruce cu lemn din Crucea Mantuitorului, de la Manuel Comnenul si un manuscris al Evangheliei Sfantului Hristofor. Iar mai recent, In jurul manastirii s-au construit locuri de agrement pentru turisti, o biblioteca, dar si mai multe bisericute, In cinstea unor Sfinti, precum Sfintii Imparati Constantin si Elena, Sfanta Varvara. Cel mai mare pelerinaj avea loc la 15 august, praznicul Adormirii Maicii Domnului. In anul 1922, manastirea a fost pustiita de turci. Icoana si celelalte odoare sfinte au fost ascunse de calugari, Inaintea profanarii, iar In anul 1931, prim-ministrul Turciei, Ismet Inonu, a permis ca ele sa fie dezgropate si duse In Grecia. Mutarea lor s-a facut In manastirea cea noua a Maicii Domnului Sumela (Soumela), din Kastania – Veria.

 

Puterea Icoanei facatoare de minuni se arata si In aceasta noua manastire. Aici vin nu doar crestini, ci si turci, ca sa se vindece de boli, prin rugaciune Intetita. Dupa 88 ani, In luna mai 2010, Ministerul turc al Culturii si Turismului a aprobat savarsirea unei Sfinte Liturghii o data pe an, de 15 august, langa ruinele manastirii Sumela (Soumela), fapt care s-a si realizat In acest an, potrivit unei informatii Lacasuri Ortodoxe din 20 august . Insa, acest lucru este privit cu suspiciune de crestinii greci, care considera ca gestul generos se datoreaza unor motive precum intentia Turciei de a intra In Uniunea Europeana, sau altele, amintite Intr-o stire Lacasuri Ortodoxe din 21 august.

 

Indiferent de motivele concesiei, foarte multi credinciosi s-au bucurat de participarea la aceasta Sfanta Liturghie, care le-a trezit sperantele unei mai mari libertati religioase (vezi Video Inregistrare Integral si Album Foto Lacasuri Ortodoxe ).

 

 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Parteneri

 

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.