Despre Icoana Maicii Domnului Kasperov, ajunsa din Transilvania, printr-un sarb, in Rusia (1 octombrie, 29 iunie)

Icoana „Kasperov” a Maicii Domnului, cinstita la 29 iunie, 1 octombrie si in miercurea din Saptamana Luminata, si-a primit numele de la unul dintre proprietarii sai, o doamna, pe nume Iuliania Ioannovna Kasperova, in timpul rugaciunii careia si-a aratat prima data puterea facatoare de minuni.

©Articol si redactare Lacasuri Ortodoxe


Nu se cunosc originile Icoanei „Kasperov”, care e foarte asemanatoare cu Icoana Korsun, decat ca pentru o vreme ea s-a aflat si in Transilvania, de unde a fost dusa de un sarb In Rusia, la sfarsitul sec. XVI.

La acea vreme, multi sarbi s-au mutat in sudul Rusiei, la invitatia guvernului rus. Icoana a poposit astfel in regiunea Olviopolsk, provincia Kherson, si a fost lasata drept mostenire din tata in fiu, iar In 1809 a ajuns in posesia unei doamne numite Kasperov, din satul Novo-Ivanovo, pe malul drept al raului Nipru.

In februarie 1840, doamna Kasperov s-a rugat in adancul noptii Inaintea Icoanei, pentru durerile sale cele multe, cu lacrimi. Maica Domnului a auzit-o. Pe durata rugaciunilor, ea a observat cu uimire cum vechea Icoana, Intunecata de vremuri, incat abia se distingeau chipurile Maicii si al Pruncului, s-a restaurat dintr-o data, devenind clare si luminoase. Ea a ramas asa, neatinsa de trecerea timpului, pana astazi.

Aceasta a fost de fapt prima minune cunoscuta a Icoanei. Ea a fost recunoscuta oficial drept facatoare de minuni, prin hotararea Sfantului Sinod din 1840, dupa o ampla investigare a minunilor savarsite.

Din multe parti au inceput sa vina la Icoana Kasperov bolnavi si suferinzi, apasati de griji si de necazuri, sa dobandeasca liniste, vindecare, har. Ea a fost mutata in biserica, iar localitatea unde se afla a primit numele de Kasperovka. In 1852 locuitorii din Kherson au cerut permisiunea de a efectua o procesiune anuala cu Crucea si cu Icoana Kasperov, la praznicul Inaltarii Domnului. In urma minunii salvarii Odessei dintr-un asalt militar, In timpul razboiului Crimeii din 1853-1855, au avut loc procesiuni si In Odessa.

Arhiepiscopul Inochentie Borisov a hotarat ca „acest eveniment trebuie sa nu ramana uitat, spre luarea aminte a posteritatii”, si sa fie pomenit anual la 1 octombrie.
In fiecare an, Icoana este dusa in procesiune de la Kasperovka la Odessa, unde ramane de la 1 octombrie pana a patra zi de Pasti. De la Inaltarea Domnului si pana la 29 iunie e dusa in Kherson, iar de la 1 iulie la 1 august, In Nikolaev. In fiecare dintre aceste orase, se canta Acatistul Maicii Domnului Inaintea Icoanei facatoare de minuni, In fiecare vineri.

Icoana „Kasperov” este o Icoana veche, pictata in ulei pe panza, aplicata pe lemn. Langa Maica Domnului si Prunc, apar uneori Sfantul Ioan Botezatorul si Sfanta Mucenita Tatiana. Icoana are 30,8 cm / 26,4 cm. Maica Domnului tine Pruncul Sfant pe bratul stang, iar Pruncul are In mana dreapta un sul. Ferecatura Icoanei originale este deosebita, lucrata cu maiestrie, din aur decorat cu perle, diamante brute dar si slefuite, rubine si smaralde. Si dupa aceasta Icoana s-au realizat multe copii renumite.

In 1936 catedrala unde se afla Icoana Kasperov a fost distrusa, icoana fiind mutata in catedrala Adormirii Maicii Domnului, unde a ramas pana astazi.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.