Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului de la Schitul Calugara, la hramul Schitului Bogaltin

Schitul Bogaltin este situat Intr-o zona foarte pitoreasca si izvoraste din dorinta credinciosilor de a avea lacas binecuvantat In preajma muntilor Cornerevei unde calugarii sa se roage neIncetat pentru lume.

Piatra de temelie a bisericii s-a pus In anul 1949, constructia schitului fiind dirijata si executata de ctitorul Ioan Radulescu cu sprijinul credinciosilor din Bogaltin, Cornereva si de pe Valea Almajului. Tarnosirea bisericii s-a facut In ziua de 8 iulie 1959 de catre Mitropolitul Banatului, Vasile Lazarescu.

©Redactare Lacasuri Ortodoxe: Teo-CHristian (cell extract) or…


Viata monahala a Inceput prin venirea parintelui Alexie Udrea dar nu a durat prea mult Intrucat prin decretul 410 din 1959 schitul a fost desfiintat si a trecut In administrarea parohiei Bogaltin. Reparatii s-au mai facut in 1978, prin purtarea de grija a protopopului Dimitrie Grama. Viata monahala s-a reInodat Incepand cu slujirea calugareasca a parintelui ieromonah Teodosie ?erban.

Odata cu reInfiintarea Episcopiei Caransebesului, In anul 1994, cu binecuvantarea Episcopilor Emilian Birdas si Laurentiu Streza, lucrarea cea mai importanta ctitorindu-se cu osteneala ieromonahului Nectarie Caslariu.

Cu prilejul hramului din acest an, 2010, Preasfintitul Parinte Lucian Episcopul Caransebesului a savarsit Sfanta Liturghie arhiereasca alaturi de un ales sobor de preoti si diaconi In prezenta unui numar impresionant de credinciosi.

Tot cu acest prilej, a fost adusa icoana Maicii Domnului, facatoare de minuni de la manastirea Calugara pentru ca toti pelerinii si Inchinatorii prezenti Inca din ajun, sa se poata Inchina Inaintea acestui tezaur al manastirii Calugara, care prin rugaciune si credinta tamaduieste orice boala si neputinta.

Monahii, preotii si credinciosii si-au asteptat ierarhul la poalele dealului Bogaltinului, de unde au urcat In procesiune spre schit, unde In cadrul Sf. Liturghii cu totii s-au Impartasit, Implinind postul Sfintilor apostoli si astfel primind Hrana cea tare de la Mantuitorul Hristos, Arhiereul Cel vesnic.

Preasfintitul Parinte Episcop Lucian a tinut un bogat cuvant de Invatatura In care a vorbit despre viata si activitatea celor doi apostoli praznuiti, adevarati corifei ai crestinatatii. La sfarsit, Chiriarhul a Impartit anafura si a daruit tuturor credinciosilor prezenti iconite spre binecuvantare cu Sf Apostoli Petru si Pavel.

EPISCOPIA CARANSEBESULUI

Articol publicat in saptamanalul scris MONITOR Lacasuri Ortodoxe nr. 24/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.