Tuesday 22 june 2010

Icoana Zaonikievsk a Maicii Domnului, 23 iunie

Icoana Zaonikievsk a Maicii Domnului, 23 iunie

Icoana Zaonikievsk este una dintre icoanele care au legatura cu un Sfant si cu o manastire nou Intemeiata.
In anul 1588, Ilarion din satul Obukovo – Kubensc, regiunea Vologda, a descoperit Icoana Maicii Domnului, ce a primit dupa aceea numele de „Zaonikievsk”.


Acesta era un om simplu, suferind de o afectiune oculara grava. El s-a rugat mai multa vreme lui Dumnezeu, Maicii Domnului si Sfintilor Doctori fara de arginti Cosma si Damian, pana cand Intr-o zi Sfintii Doctori i s-au aratat si l-au sfatuit sa mearga In padurea din apropiere, la un loc mlastinos, ca se va vindeca.

Ilarion s-a dus la locul indicat, desi abia putea vedea. Acolo a zarit clar o lumina puternica, neobisnuita, si In mijlocul ei, o Icoana. El a cazut In genunchi si si-a recapatat vederea deplin. Si nu numai pe cea trupeasca. Din acel moment, el si-a Inchinat viata In Intregime lui Dumnezeu. S-a calugarit, cu numele de Iosif, si la locul descoperirii Icoanei Maicii Domnului a ridicat o bisericuta, cu ajutorul celor din sat.

Icoana a fost asezata In biserica si mai multe persoane au primit vindecare de boli. Iosif s-a stabilit In apropierea bisericii si, cu binecuvantarea episcopului de Vologda, Antonii, a luat fiinta manastirea Zaonikiev, de la numele unui talhar ce locuise In acea padure (Anikie). Numele a fost Imprumutat si Icoanei, de tipul Vladimir.

Iosif nu a acceptat sa fie egumenul manastirii, ci s-a purtat ca un nebun pentru Hristos, mergand descult pe ger napraznic si fiind vazut ore Intregi la rugaciune, In chilie, In picioare. Calugarul Iosif a trecut la Domnul In 1612, fiind Inmormantat In manastirea fondata de el. Este cinstit la 23 iunie si la 21 septembrie, ca Sfant.

In perioada sovietica, s-au purtat lupte Intre bolsevici si localnici, pentru apararea manastirii. Cu toate acestea, dupa o vreme manastirea Zaonikiev a fost complet distrusa.
Icoana este sarbatorita, Inca, la 23 iunie.
Despre minunile petrecute la Icoana exista relatari In cartea „Viata pamanteasca a Maicii Domnului si descrierea Sfintelor ei Icoane facatoare de minuni”, de S. Snessorevoi, In limba rusa.

©Cercetare Lacasuri Ortodoxe
Redactare: Carmen-Ana Ion

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.