Icoana Bogolubskaia (Bogoliubskii) a Maicii Domnului / 18 iunie, 23 octombrie

Icoana Bogolubskaia (Bogoliubskii) a Maicii Domnului / 18 iunie

Icoana Maicii Domnului Bogoliubskii este una din cele mai vechi icoane facatoare de minuni din Rusia.
Aceasta icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului a fost pictata In anul 1157, la cererea marelui print Andrei Georgievici Bogolubskii (cu data de pomenire, ca Sfant, 4 iulie), cu referire la o aparitie a Maicii Domnului.


Potrivit Traditiei, atunci cand printul se muta de la Visgorod la Suzdal, In 1155, a luat cu sine icoana Maicii Domnului de la manastirea Mezihirski din Visgorod, spunand rugaciuni In fata ei, zilnic. La o mica distanta de orasul Vladimir, caii care transportau icoana s-au oprit si n-au vrut sa continue drumul. Atunci printul l-a rugat pe preotul Nikolai, care Il Insotea, sa citeasca rugaciuni In fata icoanei ce o avea cu sine, el Insusi rugandu-se vreme Indelungata cu lacrimi, ca sa se descopere sensul opririi cailor.

Retras In cortul sau, printul a avut o viziune, In vis, cu Maica Domnului, care i-a poruncit sa aseze icoana ei In orasul Vladimir, si sa ridice o biserica (a unei noi manastiri), pe locul viziunii. La sfarsitul viziunii, Maica Domnului a ridicat mana sa spre cer, unde a aparut Hristos Mantuitorul, binecuvantand. Cu aceasta, viziunea s-a Incheiat.

Din acel moment, icoana aceea purtata de print cu sine a fost cunoscuta drept Icoana Vladimir. Indata dupa viziune, printul s-a grabit sa asculte ce Ii spusese Maica Domnului, legat de constructia bisericii (ridicand o biserica de piatra, In cinstea Nasterii Maicii Domnului), dar a dorit si sa pastreze si viziunea sa, asa cum i se aratase. De aceea, ulterior, printul a comandat unui iconograf pictarea unei noi Icoane, a Maicii Domnului Bogolubskii.

In Icoana Bogolubskaia, Maica Domnului tine In mana un Inscris, asa cum se aratase printului Andrei, fiind Insotita de Sfintii Zosima si Savatie de Solovki. Ea e prezentata In Intregime, cu mana stanga Indreptata In rugaciune spre Domnul nostru Iisus Hristos, care este reprezentat In coltul din dreapta – sus. Insusi printul Andrei apare In icoana, la rugaciune, In genunchi, In fata Maicii Domnului.

In unele variante ale acestei icoane, Sfintii care se roaga Maicii Domnului apar Ingenuncheati la picioarele Maicii Domnului.
Icoana a fost numita dupa numele printului, „Bogoliubskii”, „Iubitor de Dumnezeu”, fiind asezata In manastirea ridicata de acesta. Chiar si manastirea a devenit cunoscuta sub numele de „Bogolubskii”, iar orasul care s-a Intemeiat In jurul ei s-a chemat Bogolubovo. Iar Icoana Vladimir a Maicii Domnului, cu care venise pe drum printul, a fost dusa In catedrala Adormirii Maicii Domnului, din orasul Vladimir.

In 1771 s-a stabilit o zi de sarbatoare pentru Icoana Bogolubskaia, spre pomenirea scaparii orasului Vladimir si a vecinatatilor de ciuma. Aceasta zi este 18 iunie; In plus, exista o procesiune anuala a Icoanei, care e adusa de pe 21 mai pana pe 16 iulie In Vladimir, dupa care se Intoarce la manastirea Bogolubskii.

Icoana originala a fost pastrata In muzeul Vladimir – Suzdal (din 1978 pana In 1993) dupa care a fost mutata In catedrala Adormirii Maicii Domnului din Vladimir. De-a lungul secolelor s-au realizat numeroase copii ale acesteia, venerarea ei extinzandu-se In intreaga lume, nu doar In Rusia.
Noua Icoana pictata, Bogoliubovsk, a fost daruita de Dumnezeu cu multe minuni, de-a lungul fiecarui secol, ajutand pe cei credinciosi. Faima ei a facut pe multi rusi sa realizeze copii ale Icoanei, care au fost duse In diverse alte localitati, fiind si ele facatoare de minuni.
Dintre ele, iata cateva:

Icoana Maicii Domnului Bogoliubovk – Zimarovsk, sarbatorita de asemenea pe 18 iunie

Aceasta Icoana, copie dupa Icoana Bogoliubov din Bogolubovo, este cinstita pentru urmatoarea minune din sec. XIII: In timpul unei invazii a tatarilor, din Zimarovo – Riazan, Icoana, care era asezata deasupra portilor orasului, a fost rupta si aruncata Intr-un tufis. Partile rupte s-au reunit singure apoi, cu semnul ca o jumatate a ramas mai Inalta decat cealalta.
Pe locul minunii s-a ridicat o biserica In cinstea Bunei Vestiri, deoarece Icoana a fost gasita In ziua praznicului Bunei Vestiri. O alta sarbatorire a Icoanei Bogoliubov-Zimarovsk se face de atunci la 25 martie.
In sec. XVIII, icoana se gasea In depozitul unui proprietar, pe nume Lopukin, din Moscova. Cum a ajuns In posesia acestuia nu se cunoaste. Acesta o tinea Impreuna cu mai multe obiecte vechi. In timpul ciumei din 1771, unei femei bolnave i s-a aratat In vis ca orasul poate scapa de ciuma prin rugaciuni In fata Icoanei din depozitul lui Lopukin. Ea s-a dus la casa proprietarului si l-a rugat sa-i arate Icoana Bogoliubov. Lopukin s-a mirat si a cerut iertare, ca nu are o asemenea Icoana. Ba chiar a Indemnat-o pe femeie sa caute In casa lui, unde doreste. Intr-adevar, Icoana a fost scoasa la iveala din pod si toti cei care s-au Inchinat Inaintea ei au scapat de boala. Si alte boli s-au vindecat prin rugaciuni Inaintea acestei icoane.
Inaintea mortii sale, Lopukin a returnat Icoana tinutului Zimarovo (gubernia Riazan), de unde provenise aceasta. Ea a fost asezata In catedrala Sfintilor Boris si Gleb.
In 1848, cand un focar de holera a izbucnit In acel oras, locuitorii au adus In graba Sfanta Icoana din Zimarovo, iar pericolul bolii s-a Indepartat. O copie dupa Icoana Bogoliubov-Zimarov se afla In biserica Sfantul Gheorghe din Ribnovski – Riazan, facatoare de minuni si vindecatoare de boli, In special In perioada sovietica.

Icoana Maicii Domnului Bogoliubsk – Uglich, sarbatorita tot la 18 iunie

Aceasta este renumita pentru indepartarea unei epidemii de ciuma In 1654. In timpul molimei, un comerciant din Uglich, Afanasii Kustov, mergand prin oras a ajuns la biserica Printului Dimitrii din Uglich. Acolo a vazut trei baieti, care pareau a fi copiii comandantului orasului, ce locuia langa biserica. Unul dintre ei i-a spus lui Afanasii sa anunte pe locuitorii orasului ca trebuie sa se roage Domnului si Maicii Sale, ca si Sfintilor facatori de minuni Dimitrii tareviciul si lui Roman de Uglich, pentru a scapa de necaz si de pedeapsa lui Dumnezeu. Auzind acestea de la Afanasii, locuitorii s-au adunat la biserica Printului Dimitrii si s-au rugat Inaintea Icoanei Bogoliubsk din Uglich, iar teribila epidemie s-a Indepartat de oras Indata. De atunci s-a stabilit ca zi de sarbatoare pentru Sfanta Icoana ziua de 18 iunie.

Icoana Maicii Domnului Bogoliubsk – Iurevsk

Aceasta a fost daruita de catre tarul Petru I demnitarului Boris Mironovici Baturin.
In a doua jumatate a sec. XVIII, icoana a apartinut latifundiarului Zagriazski, iar In 1771, a ferit pe credinciosi de ciuma. Ea a fost lasata ca mostenire In 1838 bisericii din satul Iurev (districtul Borovsk, gubernia Kaluga), primind numele de Icoana Iurevsk.
In 1848 a scapat pe localnicii din Iurevsk de holera, iar In 1848 – 1853, dupa rugaciunile Inaintea Icoanei, holera s-a Indepartat si de Maloiaroslavl si Borovsk. S-a Intamplat chiar si Invierea unei femei, care murise de holera, la rugaciunile sotului ei dinaintea icoanei.
In amintirea ajutorului primit de la Maica Domnului, se face anual o procesiune cu Icoana Iurevsk.

Bogolyubskaia din Kozlov, la 18 iunie si 23 octombrie

Aceasta Icoana a fost cunoscuta ca facatoare de minuni In 1771, In timpul ciumei din Kozlov. Localnicii, Inspaimantati, nu stiau cui sa ceara ajutor. La poarta casei unui negustor din Kozlov se afla Icoana Bogolyubskaya a Maicii Domnului. Unui preot evlavios i s-a revelat faptul ca acea Icoana trebuie purtata In procesiune prin oras, caci epidemia va Inceta, lucru care s-a petrecut Intocmai.
In amintirea acestei minuni, locuitorii orasului savarsesc o procesiune cu Icoana In jurul orasului, anual, la 23 octombrie (ziua eliberarii de ciuma). Icoana a fost Imbracata In argint si Impodobita cu pietre pretioase, ridicandu-se si o bisericuta In cinstea ei, iar ulterior o catedrala In cinstea Maicii Domnului Bogolyubskaia.

Icoana Bogoliubsk din Moscova, 18 iunie

Aceasta icoana a fost pictata In 1157, aflandu-se In Moscova, In Cartierul Chinez, langa portile Varvarsk, aratandu-se ca facatoare de minuni In timpul ciumei din 1771. Anual se citesc rugaciuni speciale Inaintea ei, de 18 iunie. In aceasta icoana, pe langa Maica Domnului si Mantuitorul sunt Infatisati mai multi Sfinti: Sfintii Episcopi Petru, Alexei, Iona, Filip (mitropoliti ai Moscovei), Cuviosii Vasilii si Maksim, Cuvioasa Paraskeva calugarita, Sfantul Vasile cel Mare, Sfantul Apostol Petru, Sfantul Alexei, omul lui Dumnezeu, ucenicul Simeon, Sfanta Mucenita Parascheva si Calugarita Martira Evdochia.

Exista si alte copii faimoase ale Icoanei Bogoliubovsk, realizate In timpuri mai recente, spre cinstirea Imparatesei Cerurilor. Dintre acestea, le amintim pe cele de la Tulsk (1771), Tarussk (1848 sau 1870) si Elatemsk (1771). Este demn de precizat ca si aceste copii, ca si originalul, sunt daruite cu harul vindecarii de boli grave, In special epidemii.
Icoanele de tipul Bogoliubov simbolizeaza revarsarea milei Maicii Domnului catre popor, prin intermediul Sfintilor, si chemarea la construirea unei noi manastiri, lacas de rugaciune si Inchinare.

©Cercetare Lacasuri Ortodoxe
Redactare: Carmen-Ana Ion

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.