Icoana Maicii Domnului „Chivernisitoarea casei” sau „Ekonomissa”, 22 iunie
Si tu, pentru o bucata de paine, Iti parasesti manastirea?
Dupa o vreme de la Intemeierea manastirii athonite (cunoscuta drept Marea Lavra), de catre Sfantul Atanasie Athonitul In sec. X, s-a Intamplat ca In zona a fost seceta si nu s-a obtinut nicio recolta.
Numerosii calugari care venisera aici, treptat, au plecat, din cauza foametei. Ultimul ramas, Sfantul Atanasie, desi era postitor Incercat, s-a hotarat Intr-o zi sa paraseasca si el lavra.
Pe drumul spre Kareia, cand s-a oprit sa se odihneasca, s-a Intalnit cu o femeie. Batranul calugar s-a speriat si s-a Intrebat imediat cum a reusit sa patrunda o femeie In Sfantul Munte, cand acest lucru este interzis. Fara sa excluda posibilitatea unei ispite, el si-a facut semnul Sfintei Cruci si a vrut sa treaca mai departe.
– Unde te duci? l-a Intrebat femeia necunoscuta.
– Sunt un calugar de aici si nu e nevoie sa stiti unde ma duc! a raspuns el, scurt si repezit.
– Daca esti calugar, ar fi trebuit sa fii mai politicos, mai Increzator, mai sincer si mai smerit, asa cum se cuvine. Eu stiu ce te framanta si te pot ajuta, dar astept ca Intai tu sa-mi spui.
Observand-o cu atentie, vazand ca totul din atitudinea, Imbracamintea si privirea ei impune respect, batranul Atanasie i-a Impartasit Doamnei durerea sa.
– Si tu, pentru o bucata de paine, Iti parasesti manastirea, care ar trebui sa ramana de veghe de-a lungul veacurilor? Asta e spiritul monahismului? Unde-ti este credinta? Intoarce-te! Eu te voi ajuta si le vei avea pe toate din abundenta, numai sa nu-ti parasesti locul de sihastrie.
– Dar cine esti tu?
– Eu sunt Cea slavita In manastirea voastra, Maica Domnului tau.
– Mi-e teama sa ma Incred In aceste cuvinte, stiu ca ispitele diavolesti sunt multe si felurite. Cum ma puteti convinge ca spuneti adevarul?
– Loveste aceasta piatra cu toiagul, si atunci vei sti cine vorbeste cu tine. Din acest moment voi fi pururea Chivernisitoarea si Ocrotitoarea lavrei pe care ati ridicat-o.
Atanasie a lovit piatra si ea s-a spart ca lovita de fulger, tasnind In acel loc un izvor. Abia atunci el a vrut sa se arunce la picioarele Maicii Domnului, Insa ea disparuse. El s-a Intors la marea lavra si a constatat ca magazia era plina cu toate cele necesare.
Pentru comemorarea minunii, manastirea nu are nici pana astazi un administrator, ci doar un ajutor de administrator, pe primul loc fiind… Maica Domnului din Icoana Ekonomissa (Oikonomissa).
O asemenea Icoana a fost pictata si instalata In manastire. Maica Domnului este Infatisata pe tron, cu Pruncul Iisus, Insotita de Sfantul Mihail din Sinada, In dreapta, si de Sfantul Atanasie Athonitul, In stanga, care tine In mana lavra In miniatura, oferita Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu prin acest simbol.
Izvorul minunat curge si astazi, apa avand puteri tamaduitoare. Pe locul minunii s-a construit o bisericuta cu hramul Izvorul tamaduirii, unde se afla de asemenea o Icoana ce reprezinta minunea Intamplata, Inaintea careia arde neIntrerupt o candela.
Asadar, minunea de demult a dat prilejul pictarii a doua Icoane: Ekonomissa, cea din incinta manastirii, o arata pe Maica Domnului, Chivernisitoarea lavrei si mijlocitoarea noastra la Dumnezeu, iar o alta relateaza minunea, Infatisand izvorul si pe Sfantul Atanasie dialogand cu Stapana noastra.
Numai prima dintre ele poarta numele de Ekonomissa si este considerata facatoare de minuni. Dupa ea s-au realizat numeroase copii In spatiul ortodox, avand data de sarbatorire la 22 iunie.
©Cercetare Lacasuri Ortodoxe
Redactare: Carmen-Ana Ion