Icoana Iugs a Maicii Domnului, 3 iunie

Icoana „Iugsk” a Maicii Domnului, 3 iunie

Icoana Maicii Domnului „Iugsk” a aparut la Inceputul sec. XVII, calugarului Doroftei, schimonah din manastirea Pskov-Pecersk. Din pacate, marturiile scrise nu amintesc nimic despre modul in care minunea a avut loc.


In timpul unei invazii suedeze, Maica Domnului i-a poruncit calugarului sa ia Icoana ei din manastire si sa o duca Intr-un anumit loc, pe malul raului Iuga, unde sa ridice o noua manastire.
Egumenul manastirii Pskov-Pecersk nu a vrut sa Instraineze Sfanta Icoana si nu a avut Incredere In viziunea avvei Doroftei. Atunci i s-a aratat si lui Maica Domnului In vis, poruncindu-i sa-i lase Icoana lui Doroftei.

Cu binecuvantarea egumenului, Doroftei a plecat spre locul indicat In vis. Pe drum, a facut un popas si a atarnat Icoana Intr-un copac. Cand sa plece, insa, nu o mai putea misca din loc. Asa, a Inteles ca nu trebuie sa mearga mai departe. ?i-a ridicat acolo o coliba si a ramas singur, cu Icoana Iugsk a maicii Domnului, incercand sa gaseasca modalitati de ridicare a manastirii.

In satele din jur a circulat vestea ca un batran calugar venise cu o Icoana facatoare de minuni si lumea a pornit imediat In pelerinaj. Credinciosii au adus materiale pentru Inceperea construirii. Intre timp, In 1622, Doroftei a trecut la cele vesnice, fiind cinstit ulterior ca Sfant.

Clerul din zona a Inaintat patriarhului Filaret documente despre minunile care s-au petrecut la Icoana, In special vindecari. Atunci, patriarhul a binecuvantat finalizarea manastirii de la raul Iuga, In cinstea Maicii Domnului. Ea a primit numele de Iugsk, care s-a transmis si Icoanei. In zona, In 1654, prin rugaciuni la Icoana Iugsk, a incetat o molima.
Icoana Iugsk a Maicii Domnului este sarbatorita In Biserica Ortodoxa Rusa la 3 iunie.

©Cercetare si Redactare: Lacasuri Ortodoxe

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.