Icoana „Niceea” a Maicii Domnului
Pantecele tau, masa de altar
Icoana „Nicene” (de la Niceea) a Maicii Domnului s-a aratat facatoare de minuni Inca din anul 304, atunci cand s-a incercat profanarea sa. Au mai existat insa si alte Icoane care au demonstrat harul lor In conditii vitrege, In urma Incercarii de distrugere a lor.
In cazul Icoanei Nicene, un barbat numit Constantin a Indraznit sa arunce cu piatra In Icoana Maicii Domnului, care o prezenta pe Imparateasa cerurilor cu mainile Intinse la rugaciune, iar In dreptul pantecelui sau, avand o biserica si masa sfantului altar. Pe masa se afla Potirul, din care rasare Hristos Prunc.
Dupa aruncarea pietrei, acesta a continuat sa calce Icoana In picioare, ca si cum nu ar fi fost de ajuns.
In noaptea urmatoare, Maica Domnului i s-a aratat In vis si l-a certat cu asprime: „M-ai insultat, Impotriva sufletului tau. Ce ai facut, e spre propria pieire.” Aceste cuvinte ale Preacuratei nu i-au fost insa barbatului spre pocainta.
In acele vremuri, istoria facea ca orasul Niceea sa se afle sub asediu, fiind atacat de armata lui Hamir. Pe parcursul luptei, Constantin a fost lovit pe neasteptate In cap de o… piatra, care l-a si doborat la pamant, ucigandu-l pe loc.
El si-a pierdut viata fara nicio urma de eroism, fara sens… Istoria acestui om ucis de piatra, la scurt timp dupa ce lovise Icoana din Niceea a circulat, fiind relatata chiar si Sfintilor Parinti de la Intaiul sinod ecumenic, care au fost impresionati si au stabilit Indata sa se cante un imn Inaintea icoanei Maicii Domnului Nicene, despre pantecele sau devenit masa de altar, prin lucrarea Duhului Sfant.
De aceea, cele mai multe reprezentari ale Icoanei „Nicene” cuprind In coltul din stanga pe Duhul Sfant In chip de porumbel cum se coboara asupra Maicii Domnului. In unele chiar Hristos Mantuitorul apare ca Prunc, In colt, trimitand pe Duhul Sfant asupra Fecioarei Maria.
Icoana este cinstita la 28 mai.
©Cercetare si redactare: Lacasuri Ortodoxe
publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 20/2010