Icoana Galich – Ciuklomsk a Maicii Domnului – 28 mai, 28 iulie, 15 august

Icoana Galich – Ciuklomsk a Maicii Domnului

„Avraame, urca pe munte, unde se afla Icoana Maicii Mele”, a auzit calugarul Avraam, venit din nord pentru nevointe ascetice, pe malul lacului Galich, In anul 1350.

El se oprise In padurea cea deasa, la poalele unui munte Inalt, sa se roage Maicii Domnului, cerandu-i binecuvantarea In ceea ce avea sa lucreze.


Avea deja binecuvantarea Sfantului Serghie de Radonej, si indata a primit raspuns: Insusi Hristos L-a chemat sa primeasca Icoana Maicii Domnului cu Pruncul.

Pe munte s-a aratat o lumina stralucitoare, dupa care s-a lasat condus. Icoana se afla intr-un copac. Infiorarea si bucuria l-au cuprins pe calugarul Avraam.

Pe acel loc, Avraam urma sa construiasca o bisericuta si sa aseze Icoana Galich – Ciuklomsk In ea. Dupa un timp, printul Dimitrii Feodorovici al Galitiei l-a rugat pe calugarul Avraam sa aduca Icoana si In oras, pentru a o pune la inchinare. Acesta a venit cu barca pe lac, insotind Icoana Galich, si fiind Intampinat de cler si de multa lume.

Icoana a stat la Inchinare In catedrala din Galich, acolo avand sa se petreaca multe vindecari minunate. In urma relatarilor despre modul In care a descoperit Icoana, printul Dimitrii a facut in mai multe randuri donatii pentru ridicarea manastirii de pe malul lacului.

Manastirea s-a construit In cinstea Adormirii Maicii Domnului, si a fost doar prima dintre manastirile Infiintate prin ravna lui Avraam si mila lui Dumnezeu. Ultima dintre ele a fost cea inaltata langa orasul Ciukloma. De aceea Icoana poarta numele „Galich-Ciuklomsk”, Intrucat l-a Insotit permanent pe calugar la locul nevointelor sale.

Icoana este sarbatorita la 28 mai, 28 iulie si 15 august.

©Cercetare si redactare: Lacasuri Ortodoxe

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.