Icoana Maicii Domnului „Zidul nestricat”, la Duminica Tuturor Sfintilor
Icoana „Zidul nestricat” este pomenita la Duminica Tuturor Sfintilor, dar si la 28 mai. Este o icoana de tipul Vlaherne – Oranta, In care Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu are mainile Inaltate, iar Mantuitorul apare Intr-un cerc – ce simbolizeaza slava Cerului sau Lumina divina.
„Asa mi-a aratat Domnul: si iata, barbat sezand pe zidul de diamant si-n mana lui, diamant.” (Amos 7, 7). Poate ca acest verset a dat numele Icoanei, considera unele interpretari teologice.
O alta interpretare presupune ca numele icoanei provine de la un vers de Acatist: Bucura-te, zidul nestricat (al fecioriei).
Cert este ca exista un mozaic – icoana cu Maica Domnului Oranta, pe un perete din catedrala Sfanta Sofia din Kiev, cu inscriptia In limba greaca: „Dumnezeu e In mijlocul ei, ea nu se va clatina, Dumnezeu o va ajuta dis-de-dimineata”. (Psalm 45, 5). Circa 900 de ani acest perete nu a fost distrus, mozaicul pastrandu-se intact. Aceasta poate fi si ea o alta explicatie data numelui Icoanei, „Zidul nestricat”. Catedrala a fost ridicata de Iaroslav cel Intelept, In 1037, fiind inclusa In prezent In patrimoniul UNESCO.
De-a lungul timpului, a fost devastata de polonezi, pecenegi, tatari mongoli, iar In anii 1930 s-a pus problema distrugerii ei complete, sub regimul sovietic. Interventia diplomatica a Frantei, sub pretextul ca exista legaturi istorice Intre fiica lui Iaroslav cel Intelept, Anna, si casa regala franceza, prin casatoria acesteia cu regele Henric I, a salvat catedrala, Intrucat comunistii s-au ferit de un scandal international. Din contra, catedrala a primit titlul de muzeu In 1934, fiind restaurata. Cel mai vechi mozaic al catedralei este cel din altar, cu Preasfanta Fecioara „Zidul nestricat”. Local, In Kiev, circula legenda ca orasul va dainui atat cat va rezista si mozaicul.
In Icoana din mozaic, Maica Domnului apare singura, fara Prunc. De altfel, Icoana „Zidul nestricat” are atat reprezentari cu Pruncul, cat si fara Prunc. O caracteristica aparte este pozitia Maicii Domnului la rugaciune: cu mainile In sus si palmele In fata, postura de ruga cunoscuta din timpurile Vechiului Testament. Practic este printre cele mai vechi tipuri de rugaciune, care Indeamna la o Inaltare totala a persoanei spre Dumnezeu. Primele Icoane de tipul Oranta s-au gasit In catacombele Romei si acest tip de Icoana este raspandit mai ales ca fresca.
?i totusi, explicatiile despre „Zidul nestricat” pot continua. O minune povestita de un capitan participant la cel de-al doilea razboi mondial, din Rusia, o arata pe Maica Domnului – Zidul nestricat protejand armata rusa contra celei germane, In mai 1945, pana la victoria coalitiei antihitleriste asupra Germaniei naziste (9 mai 1945). Acesta, pe numele sau Nikolai Ivanovici, a fost trimis In linia Intai, pe front si a vazut-o permanent pe „O Femeie” cu bratele Inaltate si cu palmele In fata, care era deasupra soldatilor rusi, ridicand un fel de zid de netrecut pentru armamentul german.
Capitanul nu o cunostea pe „Doamna”, caci nu era prea dus la biserica. Totusi, a banuit ca este Maica Domnului. De-abia cand a intrat Intr-o biserica, dupa razboi, ca veteran, si a trecut prin fata Icoanei „Zidul nestricat”, a Inteles pe deplin cine Ii ajutase pe ei, In fata unei armate mult mai numeroase si mai disciplinate. A povestit minunea dascalului bisericii, pe nume Alexei Ponomarev, asigurandu-l ca nu numai el a vazut-o pe cea care Ii ajuta In lupta, ci toti soldatii rusi care erau cu el, In regiunea Prokorovka. Minunea este consemnata pe larg Intr-o lucrare a pr. Nicolae Agafonov, din 2005. Nu este singura minune despre ajutorul Maicii Domnului – Zidul netrecut.
©Cercetare si redactare Lacasuri Ortodoxe: Mirela Sova
publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 20/2010