publicat în: Arhivă

Icoana Iaroslavl-Pecersk a Maicii Domnului, 14 mai

Icoana Iaroslavl-Pecersk a Maicii Domnului, 14 mai

Singura stire care s-a pastrat despre descoperirea Icoanei facatoare de minuni a Maicii Domnului „Yaroslavl-Pecersk” se refera la crestina Alexandra Dobihkina, care vietuia In orasul Yaroslavl, chinuindu-se de 17 ani de o boala psihica. In plus, boala Ii determina dureri severe la articulatiile membrelor si de multe ori femeia tipa de durere.


In anul 1823, pe la Inceputul lunii mai, ea a vazut In vis o biserica, In care se afla o Icoana a Maicii Domnului. Dupa acest vis, femeia s-a hotarat sa caute biserica si Icoana, In tot orasul, cu sentimentul ca Ii va fi de ajutor.

Biserica exista si In realitate, fiind un lacas cu hramul Procesiunii cu lemnul Sfintei Cruci a Domnului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos, din 1 august, situata langa turnul-clopotnita al resedintei arhiepiscopale. Uitand pe moment de dureri, Alexandra a cautat-o pretutindeni.

Intrand In biserica, cea bolnava a vazut pe perete reprezentarea Maicii Domnului, de la Pesterile din Kiev. A recunoscut cele visate, s-a bucurat si s-a rugat. Deodata ea a cazut la podea langa Icoana, zgribulindu-se si lesinand. Dar cand s-a trezit s-a simtit mai bine. A doua zi a venit iarasi la Icoana, s-a rugat pentru vindecare si a simtit In sine o schimbare instantanee. Era sanatoasa, cu totul.

Din acel moment s-au savarsit frecvent minuni la Icoana descoperita.
In timpul persecutiilor bisericii ortodoxe ruse sub regimul sovietic, In prima jumatate a sec. XX, peretele bisericii pe care se afla icoana a fost distrus, si Icoana odata cu el.

Icoana este de tipul Odeghetria – Calauzitoarea particularizat, fiind un tip extrem de raspandit In Rusia, In care Maica Domnului sta pe tron cu Pruncul Sfant pe genunchi, Care binecuvinteaza cu ambele maini, iar la picioarele ei, Ingenuncheati, se afla Sfintii Antonie si Teodosie al Pesterilor, facatorii de minuni din lavra kieveana. Langa tronul regal sunt Infatisati si Arhanghelii Mihail si Gavriil.

Icoana este pomenita In sinaxarele ruse la 14 mai. Desi nu se pastreaza decat copii, povestea vindecarii Alexandrei a ramas vie.