Icoana Jirovitk a Maicii Domnului si Icoana Madona Dudu din Craiova

Icoana „Jirovitk” a Maicii Domnului

Icoana „Jirovitk” a aparut singura In anul 1470, In apropierea granitei dintre Jirovita si Grodnesk. In padurea de acolo, care apartinea demnitarului lituanian ortodox Alexander Solton, niste pastori au vazut o lumina puternica, Intre ramurile unui par.
Apropiindu-se de acel pom, pastorii au zarit In el o icoana micuta a Maicii Domnului, de unde provenea lumina.


Cu multa evlavie, acei pastori au luat icoana si i-au dat-o stapanului padurii. Alexander Solton a primit icoana Jirovitk ca pe un obiect oarecare.
A doua zi, avand invitati, Alexander a dorit sa le arate icoana, Insa nu a mai gasit-o In locul unde o pusese.

In scurt timp, pastorii au gasit iarasi icoana la locul ei, In acelasi pom, Inapoindu-o iarasi lui Alexander. De data aceasta, stapanul a primit cu tot respectul icoana descoperita, promitand sa ridice o biserica pe locul pomului, In cinstea Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu.

In jurul bisericii din lemn ridicate s-a format o asezare si o parohie. Insa In jurul anului 1520 biserica a ars complet, In ciuda eforturilor disperate ale localnicilor de a stinge focul si de a salva icoana. Cu totii au crezut ca aceasta a fost distrusa.

Insa, fiul unui taran, Intorcandu-se Intr-o zi de la scoala, a avut o viziune extraordinara: Preacurata Fecioara stralucea, stand pe o piatra a bisericii arse si tinand In mana icoana considerata pierduta.

Copilul nu a Indraznit sa se apropie, dar a povestit rudelor si cunoscutilor despre viziunea sa. Cu totii au considerat viziunea drept o descoperire dumnezeiasca si s-au Indreptat Impreuna cu preotul spre locul fostei biserici.

Pe o piatra, cu o candela aprinsa dinainte, Icoana Maicii Domnului Jirovitk statea neatinsa de foc. Pentru o vreme, ei au dus icoana In casa preotului, pana cand au construit In locul bisericii din lemn una din piatra, In care au mutat Icoana facatoare de minuni.

La o suta de ani dupa aceste evenimente, In apropierea bisericii din piatra, a fost ridicata o manastire, care s-a straduit sa mentina credinta ortodoxa a localnicilor, asaltati de greco-catolici si romano-catolici. Calugarii de aici au Imbinat o asceza severa cu activitati misionare In sprijinul mirenilor. Dar In perioada 1609 – 1839 manastirea a fost cedata uniatilor, inclusiv Icoana facatoare de minuni intrand sub controlul lor. In acest rastimp, icoana a fost venerata si de uniati, si de catolici. Abia In 1839 manastirea a fost retrocedata ortodocsilor, si icoana Impreuna cu ea.

In timpul primului razboi mondial, icoana a fost mutata la Moscova si returnata manastirii In 1920. In prezent ea se afla In catedrala Adormirii Maicii Domnului a manastirii Zhirovitsk (dioceza Minsk), fiind renumita pentru ajutorul acordat.

Este o icoana care are ca model Icoana Maicii Domnului „Dulcea sarutare”, In care Fiul Isi apropie Fata de a Maicii Sale, pe care o Imbratiseaza.

***
Si In Romania exista Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului descoperite In pom (Intr-un dud), la catedrala Madona Dudu din Craiova. Desi a fost coborata de doua ori dintre crengi, ea a disparut si a fost gasita In acelasi loc, iar pe locul dudului s-a construit o biserica, actuala catedrala Madona Dudu.

Icoana se afla In catedrala, de sute de ani, si este facatoare de minuni. Uneori lacrimeaza, nu a fost distrusa In incendiu sau la cutremur, nu a putut fi furata si nici mutata din biserica ei, ocroteste Craiova si este iubita de localnici, care stiu ca pot veni oricand la Maica Domnului, sa primeasca ajutor.

Icoana a fost descoperita de un evreu spaniol, negustor, care nu a putut s-o vanda. Aceasta Icoana este sarbatorita la 15 august, cand este unul dintre hramurile Catedralei Madona Dudu.

Si In alte locuri din tara si din lume s-au descoperit Icoane ale Maicii Domnului Intre crengi de copac, locuri pe care s-au ridicat ulterior biserici si manastiri.

„Si precum Fiul Tau a cercetat pe Avimelec la via Agripinei, cerceteaza-ne si pe noi, si ne trimite din Inaltimea Sfantului Tau lacas Inger tare, Inger pazitor si ne daruieste liniste sufleteasca si trupeasca, Intelegere si unire In casele noastre, mergere de bine si Intru toate bunasporire, fereste-ne pe noi de toata reaua Intamplare.” (din rugaciunea de la Icoana Madona Dudu – Romania)

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.