Icoana Mironositelor a Maicii Domnului

Icoana Mironositelor a Maicii Domnului

Descoperita de 1 mai, In timpul… muncii

In ziua de 1 mai 1647, Andrei Ivanov lucra pamantul, ca de obicei. Era o zi aparent ca toate celelalte, Intr-o zona a regiunii Kazan, langa Bolsaya Kuzneta, la 15 verste de orasul Tarevokoksaisk. In timpul lucrului, Andrei a zarit o Icoana pe terenul sau. A vrut sa o ridice, dar Icoana a disparut dintr-o data. Uluit, el s-a uitat In jur si a vazut-o iarasi, de data aceasta Intr-un copac de pe margine, stand nesprijinita Intre crengi.


Intelegand ca este sustinuta de Ingeri sau, In orice caz, de putere dumnezeiasca, Andrei nu s-a mai apropiat de ea fara rugaciune. Icoana s-a lasat atinsa si dusa In casa lui Andrei. Imediat s-a auzit In sat de ea si au venit zeci, sute, apoi mii de pelerini, Icoana fiind facatoare de minuni.

Pe locul aparitiei Icoanei s-a ridicat o manastire, iar Icoana este dusa adesea In procesiune, fie In Imprejurimi, poposind pe la casele credinciosilor, fie In orase mai departate, pana la Moscova.
Este numita „A Mironositelor” deoarece originalul le cuprinde si pe femeile mironosite, alaturi de Maica Domnului.

Icoana Tarevokoksaisk (a Mironositelor) este cinstita de trei ori pe an: la 1 mai, ziua descoperirii sale; a treia duminica dupa Pasti (a femeilor mironosite) si la 23 iunie, In ziua Icoanei Vladimir a Maicii Domnului, cu care se Inrudeste ca tip iconografic.

publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 16/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.