Icoana Maicii Domnului Bucurie Neasteptata (25 ianuarie, 1 mai)

Icoana Maicii Domnului „Bucurie Neasteptata”, 1 mai

Pana la sfarsitul veacurilor, Dumnezeu Ii cheama pe oameni sa se smereasca si sa-si schimbe viata, iar acest proces (metanoia) este indispensabil intrarii noastre In Imparatia cerurilor. „De aceea si noi, avand Imprejurul nostru atata nor de marturii, sa lepadam orice povara si pacatul ce grabnic ne Impresoara si sa alergam cu staruinta In lupta care ne sta Inainte, cu ochii atintiti la Iisus, Incepatorul si plinitorul credintei, Care, pentru bucuria pusa Inainte-I, a suferit Crucea, n-a tinut seama de ocara ei si a sezut de-a dreapta tronului lui Dumnezeu.” (Evrei 12, 1-2)


Povestea acestei icoane facatoare de minuni a Maicii Domnului Bucurie Neasteptata este legata tocmai de procesul de pocainta.


Icoana „Bucurie Neasteptata” a PreaSfintei Nascatoare de Dumnezeu Infatiseaza acestea: Intr-o camera se afla o icoana a Maicii Domnului, iar langa ea se observa un tanar Ingenuncheat la rugaciune. Traditia despre vindecarea unor tineri cu diverse boli prin intermediul acestei icoane este amintita In cartea Sfantului Dimitrie al Rostovului, „Ploaia pe lana” .

Un tanar stapanit de un pacat greu, care totusi avea evlavie catre Maica Domnului, s-a rugat Intr-o zi Inaintea icoanei Preacuratei Fecioare, Inainte sa se duca si sa pacatuiasca din nou. Rugaciunea sa de fiecare zi cuprindea si cuvintele Arhanghelului Gavriil: „Bucura-te, ceea ce esti plina de har!” In ziua aceea, dupa ce a rostit cuvintele, cand era pe punctul de a pleca, el a vazut ca Pruncului i-au aparut rani la maini si la picioare, cu sange care curgea din ele. Dar si chipul Maicii din icoana se misca, fiind ca si viu. Ingrozit, a exclamat, cazand cu fata la pamant: „Stapana, cine a facut asta?”

Maica Domnului din icoana a raspuns: „Tu si alti pacatosi, prin pacatele voastre, Il rastigniti din nou pe Fiul meu. Tu Imi spui mie milostiva, iar dupa aceea ma insulti cu faptele tale.” Miscat profund, omul acela s-a rugat Maicii: „O, Stapana, sa nu fie mai presus pacatul meu decat bunatatea ta neasemuita! Tu esti nadejdea pacatosilor. Roaga pe Fiul tau sa-mi vina In ajutor!”

Maica Domnului a rostit de doua ori o rugaciune catre Pruncul Hristos, vreme In care El a ramas neclintit, dar dupa aceea a raspuns rugaciunii staruitoare a Maicii Sale: „Voi Indeplini cererea voastra. Pentru rugaciunea voastra, pacatele acestui om sunt iertate. Lasa-l, In semn de iertare, sa-mi sarute ranile.”

Astfel, pacatosul iertat, In fata caruia s-a aratat inepuizabila mila a Maicii Domnului, Intr-un chip minunat, s-a ridicat si a sarutat ranile Mantuitorului cu o bucurie nespusa. Din acel moment, el a dus o viata curata si cucernica. El a primit BUCURIA NEASTEPTATA a iertarii pacatelor sale.

Acest eveniment, consemnat de Sfantul Dimitrie al Rostovului, a inspirat pe un credincios sa realizeze icoana Maicii Domnului „Bucurie Neasteptata”, In care sa apara si un barbat Ingenuncheat In fata Icoanei. De obicei, In josul icoanei sunt scrise cuvintele de la Inceputul istorisirii: „A fost candva un om pacatos…”.

Una dintre aceste icoane (Bucurie Neasteptata) se afla la Moscova, In biserica Sfantului Ilie (dupa ce a fost mutata prin multe biserici, din cauza ateilor care ardeau / distrugeau bisericile respective), In zilele de vineri cantandu-se aici, de regula, Acatistul Maicii Domnului „Bucurie Neasteptata”. De altfel, legat de toate Icoanele renumite ca fiind facatoare de minuni ale Maicii Domnului, s-au alcatuit Acatiste, ce sporesc rugaciunea Inaintea icoanelor respective.

Foarte multe minuni s-au petrecut si se petrec In legatura cu aceasta Icoana, atat vindecari de boli (fizice si psihice), cat si alungare a tristetii si ajutor pentru despatimire.


Din Acatistul Maicii Domnului Bucurie Neasteptata

„Vazand Preasfanta pe omul care desi era In faradelege, dar In fiecare zi cadea cu credinta Inaintea cinstitei tale icoane, ai luat aminte la slavoslovia si a unui astfel de pacatos, ca toti vazand Indurarea ta de Maica, In cer si pe pamant sa-I strige lui Dumnezeu: Aliluia.” (condacul al 2-lea)
„Propovaduitor al minunatei Indurari ce a fost daruita unui om oarecare, fara de lege, s-a aratat Sfantul Dimitrie al Rostovului, care adunand lucrarile cele mari si slavite si prea alese, aratate Intru tine, a dat scrisului si aceasta lucrare a Indurarii tale, spre povatuirea si mangaierea tuturor credinciosilor, ca si acestia fiind Intru pacate, nevoi, necazuri si Intristari de multe ori, In fiecare zi sa plece genunchii In rugaciune cu credinta Inaintea chipului tau, si scapand de acelea sa strige lui Dumnezeu: Aliluia.” (condacul al 5-lea)

Rugaciune de la sfarsitul Acatistului Maicii Domnului Bucurie Neasteptata

„O, Prea Sfanta Fecioara, Prea Buna Maica, acoperamantul a toata lumea crestina, credincioasa solitoare si sprijinitoare a tuturor celor ce sunt In pacate, necazuri, nevoi si dureri. Primeste aceasta cantare de rugaciune, ce se Inalta de la noi nevrednicii robii tai si precum de demult pe cel pacatos, care In fiecare zi de mai multe ori se ruga Inaintea cinstitei tale icoane, nu l-ai trecut cu vederea, ci i-ai daruit lui bucuria cea fara de veste a pocaintei si l-ai plecat pe Fiul tau cu multa staruitoare rugaciune spre iertarea acestui pacatos si ratacit, asa si acum nu trece cu vederea rugaciunea noastra a nevrednicilor robilor tai si roaga-L pe Fiul tau si Dumnezeul nostru ca si noua tuturor, celor ce ne Inchinam cu credinta si umilinta Inaintea icoanei tale celei de vindecari purtatoare, sa daruiasca BUCURIE NEASTEPTATA dupa trebuinta fiecaruia:
Pacatosilor celor afundati In adancul rautatilor si al pacatelor si al patimilor, Intelepteste a tot lucratoare pocainta si mantuire;
Celor din necazuri si Intristari mangaiere;
Celor ce se afla In nevoi si asupriri desavarsita scapare de acestea;
Celor slabiti cu duhul si deznadajduiti, nadejde si rabdare;
Celor ce traiesc In bucurie si belsug, neIncetata multumire Binefacatorului;
Celor nenorociti, Indurare;
Celor din boli si neputinte Indelungate si celor parasiti de doctori, vindecare neasteptata si Intarire a celor cu mintea pierduta din boala;
Intoarcerea si reInnoirea mintii celor ce pleaca la viata cea vesnica si nesfarsita;
Amintire a mortii, umilinta si zdrobirea mintii pentru pacate, duh treaz si nadejde tare spre Indurarea Judecatorului.

O, Doamna Preasfanta, milostiveste-te spre toti cei ce cinstesc Intru tot Sfant numele tau si tuturor arata-le atotputernicul tau acoperamant si sprijineala. Pazeste In bunatate pe cei ce pana la sfarsitul lor cel mai de pe urma vietuiesc In dreapta credinta si arata cinstita petrecere, pe cei rai, buni Ii fa, pe cei rataciti, pe calea cea dreapta povatuieste-i, la orice lucru bun si placut Fiului tau, ajuta-i; orice lucru rau si potrivnic lui Dumnezeu strica-l, celor ce se afla In nedumerire trimite-le lor din cer ajutor nevazut si Inteleptire, de ispite, sminteli si pierzare scapa-i; de toti oamenii cei rai si de vrajmasii cei vazuti si nevazuti apara-i si pazeste-i, cu cei ce calatoresc, Impreuna calatoreste; celor din lipsuri si din foamete, fii hranitoare, celor ce nu au acoperamant si adapost, fii acoperamant si scapare, celor goi da-le Imbracaminte, celor obijduiti pe nedrept si prigoniti sprijineala; pe cei ce rabda clevetire, batjocura si hula, Indrepteaza-i In chip nevazut, pe clevetitori si hulitori mustra-i Inaintea tuturor, celor ce se dusmanesc cu Inversunare daruieste-le pace fara de veste si noua tuturor dragoste unuia catre altul, pace, evlavie si sanatate cu Indelungare de zile.

Casniciile In dragoste si unire le pazeste, pe sotii care se afla In dusmanie si despartire Impaca-i, uneste-i unul cu altul si pune-le lor dragoste nestricata, maicilor nascatoare de fii daruieste-le grabnica dezlegare, pe prunci Ii creste, pe cei tineri Intelepteste-i si deschide-le lor mintea spre primirea oricarei Invataturi folositoare, povatuieste-i spre frica de Dumnezeu, Infranare si iubire de osteneli; pe cei de un sange, prin pace si dragoste Ii izbaveste de cearta si de vrajmasii, pentru orfanii cei fara de mama fii Maica; de tot pacatul si de toata spurcaciunea Ii Indeparteaza si spre toate cele bune si placute lui Dumnezeu Ii Invata, iar pe cei Inselati si cazuti In pacat si necuratie, curatindu-i de spurcaciunea pacatului, scoate-i din adancul pierzarii; vaduvelor fii mangaietoare, toiag batranetilor fii, de moartea cea fara de veste si fara de pocainta pe noi, pe toti, ne izbaveste si ne daruieste noua tuturor sfarsit crestinesc vietii noastre, fara de durere, nerusinat, cu pace si raspuns bun la Infricosatoarea judecata a lui Hristos.
Pe cei mutati Intru credinta si pocainta, din viata aceasta a noastra, fa-i sa locuiasca Impreuna cu Ingerii si cu toti sfintii, pentru cei ce s-au sfarsit de moarte napraznica, roaga-L pe Fiul tau, milostiv sa le fie si pentru toti cei raposati fara sa aiba rudenii care sa roage pe Fiul tau pentru odihna lor, singura fii neIncetata si calda rugatoare, ca toti, In cer si pe pamant, sa te cunoasca pe tine ca pe o sprijinitoare neInfruntata a neamului crestinesc si, cunoscandu-te, sa te slaveasca pe tine si prin tine pe Fiul tau, cu Cel fara de Inceput al Sau Parinte si cu Cel de o fiinta Duhul Sau, acum si pururea si In vecii vecilor. Amin.”

Icoana „Bucurie neasteptata” a Maicii Domnului este sarbatorita la 25 ianuarie si 1 mai.

publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 16/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.