Icoana Molcensk Vindecatoarea a Maicii Domnului, 24 aprilie
Cea oarba a gasit Icoana ascunsa In pamant
Icoana Molcensk a aparut la 18 septembrie 1405, In Molcea, langa Putivl, deasupra unei mlastini. Mai Intai a fost asezata spre Inchinare In manastirea Molcensk Sofroniev, iar la 24 aprilie 1605 a fost mutata la manastirea Putivl. Acest lucru este relatat adesea despre Icoana Molcensk, numita si „Vindecatoarea”.
In sec. XVII ea era deja ferecata In aur si Impodobita cu daruri de la cei ce primisera vindecare. Inaintea ei se pastra mereu o candela nestinsa si un sfesnic cu lumanari permanent aprinse.
Icoana Molcensk a Maicii Domnului are urmatoarele particularitati: Maica Domnului tine Intr-o mana scara spre cer, iar pe umar are desenat cerul. Exista rugaciuni speciale Inaintea Icoanei, cu privire la ajutorul cerut Maicii Domnului, ca un suflet „sa urce la cer”, adica sa creasca pe calea desavarsirii, dar si pentru raposati, ca sufletele lor sa mearga la Rai. Originalul, o vreme pierdut, se afla In satul Ugodici, pe malul lacului Nero, unde a fost adus In 2004, In procesiune.
O copie a Icoanei Molcensk se afla la biserica Adormirii Maicii Domnului din Dmitrovka, iar alta In manastirea Elizarovskaia din regiunea Pskovului.
O alta copie facatoare de minuni a Icoanei Molcensk a Maicii Domnului a fost gasita In satul Busynovo, langa Moscova.
O enoriasa a parohiei satului, pe nume Maria Sporiseva, povestea In jurul anului 1950 ca se stia din batrani de o fata oarba, care locuia In satul Businovo, In sec. XVII, pe malul raului Businka.
Intr-o noapte, Maica Domnului i-a aparut In vis si i-a zis: „Du-te pe malul drept al raului, Impotriva curentului, si opreste-te la locul unde Iti voi spune eu, caci acolo vei gasi icoana mea.” Fata a povestit visul mamei, iar a doua zi ele au mers Impreuna circa jumatate de kilometru de-a lungul raului. Au ajuns Intr-un loc unde li s-a spus sa se opreasca si sa sape. Au gasit mai Intai un izvor. Urmand sfaturile Maicii Domnului, a carei voce se auzea, fata s-a spalat pe ochi cu apa izvorului si a dobandit vederea. In urmatoarea noapte, Maica Domnului s-a aratat iarasi fetei, zicandu-i sa continue sapaturile, fiindca mai este putin pana la icoana. A doua zi, fata a Implinit porunca si a gasit Icoana Molchensk.
Pe locul descoperirii s-a ridicat o bisericuta, iar alaturi, o fantana. Din toata Rusia au Inceput sa vina bolnavi (schiopi, schilozi s.a.), care au cerut acolo mila lui Dumnezeu si vindecarea.
Bisericuta a rezistat pana In 1936, cand a fost distrusa. Vasele bisericesti si icoanele au fost aruncate In fantana si acoperite cu pamant. Numai Icoana facatoare de minuni Molchensk a fost dusa In biserica Icoanei Semnului a Maicii Domnului, din Aksino. A ramas numai biserica cea mare a satului, nedemolata, dar Inchisa, cu hramul Sfantului Serghie de Radonej.
In 1950, Maria Sporiseva si o alta credincioasa au facut iarasi sapaturi si au dat de izvorul tamaduitor. Inca o data, credinciosii au alergat si au primit vindecare. Acest lucru a fost posibil pana In 1970, cand satul Businovo a foat demolat si Inlocuit cu un complex industrial, de producere conducte.
Abia In 1991, Icoana Molcensk s-a Intors acasa, odata cu deschiderea bisericii ramase In sat. Dupa multi ani, o slujba cu Acatist al Icoanei Molchensk a fost savarsita la 1 decembrie 1996. Astazi icoana este In biserica Sfantului Serghie de Radonej din Businovo. Iar povestea tinerei oarbe care a vazut cu ajutorul Maicii Domnului, a ramas neuitata.
„Atunci ochii orbilor vor vedea si urechile surzilor vor auzi. Atunci va sari schiopul ca un cerb si limpede va fi limba gangavilor, ca apa a tasnit In pustie si paraie In pamant Insetat.” (Isaia 35, 5-6).
©cercetare : Lacasuri Ortodoxe